Akademik Velihov: Fukušima neće biti novi Černobilj

Ruski akademik je odbio da podrobnije komentariše situaciju u nuklearki, pošto ne raspolaže profesionalnim informacijama.
0 komentar(a)
Japan zemljotres, Foto: Beta/AP
Japan zemljotres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2011. 12:41h

Havarija černobiljskog tipa na japanskoj nukelarki nije moguća pošto u njoj nema grafita i stoga nema šta da gori, izjavio je za Itar-tas, akademik Jevgenij Velihov, predsjednik Nacionalnog istraživačkog centra “Krčatovski institut”.

On je istakao da Fukušima 1 ima reaktore japanske proizvodnje koji se hlade vodom.

Ruski akademik je odbio da podrobnije komentariše situaciju u nuklearki, pošto ne raspolaže profesionalnim informacijama.

Koliko je njemu poznato, havarija se dogodila zbog nestanka struje posle zemljotresa, što je dovelo do kvara na sistemu za hlađenje reaktora. Zato je reaktor počeo da se pregrijava.

Doktor Ričard Filips sa Univerziteta u Lidsu u Engleskoj izjavio je da čak i ako se reaktor zatvori i zaustavi nuklearna fisija, u postrojenju se zadržava strahovita toplota koja mora da se otkloni.

On naglašava da reaktor mora brzo da se ohladi kada se automatski isključi.

Volt Peterson, saradnik londonskog istraživačkog instituta Četam Haus, izjavio je da mu “situacija sve više liči na Černobilj”.

On je naglasio da je prerano da se kaže da li će posljedice eksplozije dovesti do iste dalekosežne radioaktivne kontaminacije kakva se dogodila u Černobilju.

Eksplozija je, smatra on, izazvana prilikom dodira goriva i reaktora sa vodom za hlađenje

Bonus video: