KASTRO NA NETU

Kastro najpopularniji Kubanac na društvenoj mreži Tviter

Fidel Kastro je aktivan na Internetu a na drustvenoj mreži Tviter broj članova koji prate njegove komentare i zapažanja prešao je 100.000.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 19:35h

Ovo je, prema tvrdnjama predstavnika vlade, prvi tako posjećen nalog nekog Kubanca na mreži.

Na Kastrovom nalogu na mreži Tviter, otvorenom prije oko godinu dana, objavljeno je 1.750 poruka koje sadrže njegova razmišljanja ali i strahovanje da svijet tone u nuklearnu katastrofu kao i da NATO planira da izvrši invaziju na Libiju.

"SAD i NATO ne mogu da odole da iskoriste konflikt u Libiji i promovišu vojnu intervenciju", citirano je mišljenje Kastra na njegovom Tviter nalogu.

"U svakom ratu SAD, kao u Vijetnamskom, prevagnu cinična opravdanja i postupci", napisao je on u nedjelju.

Kastro (84) je napustio mjesto predsjednika 2006. godine, najprije privremeno a potom i trajno, prepuštajući svom bratu Raulu funkciju.

On je ostao na čelu Komunističke partije i često objavljuje svoja zapažanja i članke nazvane "ogledi" u državnim medijima.

Iako Kastro pomno prati zbivanja u svijetu i provodi više sati dnevno na Internetu, on ne piše samostalno na svom nalogu, navodi državna Internet stranica Kjubadibejt (Cubadebate). Umjesto Kastra članovi Kjubadibejta biraju pasuse iz njegovih članaka i objavljuju ih na Tviteru, ukazuje AP.

Broj korisnika društvene mreže koji prate Kastrovu stranicu je impresivan, ali tvrdnje vlade da je to najposjećeniji nalog nekog Kubanca i nisu potpuno tačne, dodaje američka agencija.

Lejdi Gaga najpopularnija na Tviteru

Joani Sančez, disidentkinja i bloger sa Kube, stekla je slavu na Internetu svojim oštrim komentarima o životu na ostrvu i ima 109.000 poklonika.

Još neke figure iz svijeta politike imaju više pažnje na Tviteru.

Kastrov prijatelj, predsjednik Venecuele Ugo Čavez ima skoro 1,3 miliona pratilaca, britanski premijer Dejvid Kameron skoro 1,8 miliona a predsjednik SAD Barak Obama gotovo sedam miliona.

Ipak, Kastro i njegove na društvenoj mreži popularnije kolege zaostaju za muzičkom zvezdom Lejdi Gagom koja ima 8,6 miliona obočavalaca što je trenutni rekord na Tviteru.

Preporučujemo za Vas