Al-Kaida poziva Egipćane da upostave islamsku državu

On je optužio Ameriku da je u Egiptu i Tunisu postavila korumpiranu i marionetsku vlast i pozvao narod u tim državama da se izbori za nov poredak.
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Rojters
Egipat, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.03.2011. 20:13h

Drugi čovek Al Kaide Ajman al Zavahri pozvao je narod Egipta da uspostavi islamsku državu posle zbacivanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Al Zavahri, koji je Egipćanin, u audio poruci objavljenoj na internetu apelovao je na svoje sunarodnike da nastave da se bore za islamsku državu.

"Zahtjevi egipatskog naroda da se uspostavi islamska vlast jedna su od najvažnijih činjenica, nešto što traži velika većina ljudi a što strane sile pokušavaju da im uskrate", rekao je Al Zavahri.

On je optužio Ameriku da je u Egiptu i Tunisu postavila korumpiranu i marionetsku vlast i pozvao narod u tim državama da se izbori za nov poredak.

"Amerika je ćutala 30 godina o korupciji i krađama Mubaraka i njegove porodice i nije željela da govori o promjeni vlasti u Egiptu sve dok nije propao pokušaj bezbjednosnog aparata da se obračuna sa pobunom u zemlji", naveo je Al Zavahri.

Al Zavahri je upozorio Egipćane da ne treba da vjeruju generalu Huseinu Tantaviju, koji predvodi Vrhovni savjet oružanih snaga.

Taj savjet trenutno upravlja zemljom do izbora, koji bi trebalo da budu održani na jesen.

"Nemojte da se zavaravate Huseinom Tantavijem, Mubarakovim čovjekom i lakejem kojem Amerikanci vjeruju i kojeg smatraju garantom stabilnosti u Egiptu", rekao je Al Zavahri.

On je takođe apelovao na narod u Jemenu da nastavi svoju borbu protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha, za kojeg je rekao da je pretvorio Jemen u američku špijunsku bazu.

Danađnja poruka Al Zavahrija druga je njegova poruka na internetu od zbacivanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Bonus video: