ODLAZAK AHMED ŠAFIKA

Egipatski premijer odlaskom ujedinio narod i vojsku

Šafika je za premijera imenovao Mubarak tokom njegovih posljednjih dana na vlasti, prije nego što je svrgnut 11. februara - nakon 18 dana protesta koji su potresli Bliski istok.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 00:56h

Egipatski premijer Ahmed Šafik je podnio ostavku, a vojska je zatražila od bivšeg ministra saobraćaja Esama Šarafa da formira novu vladu koja po mišljenju prodemokratskih aktivista treba da bude očišćena od pripadnika stare garde Hosnija Mubaraka.

Šafika je za premijera imenovao Mubarak tokom njegovih posljednjih dana na vlasti, prije nego što je svrgnut 11. februara - nakon 18 dana narodnih protesta koji su potresli Bliski istok. Od tada je Šafik pod pritiskom da se povuče, a protiv njega se organizuju protesti.

Mohamed El Baradei, zagovornik reformi, je za Rojters rekao da Šafikova ostavka pokazuje da vojska odgovara na zahtjeve naroda. On je rekao i da sada treba prilagoditi raspored za izbore, kako bi kandidati imali više vremena da se pripreme.

Jedan Šafikov saradnik je rekao da je imenovanje Esama Šarafa za premijera tempirano kako bi se smirili pozivi na nove masovne demonstracije u petak, nakon što prva Šafikova skromna reorganizacija nije uspjela da umiri demonstrante koji žele čist raskid s Mubarakovom erom.

Demonstranti su uz klicanje i olakšanje pozdravili novosti o Šafikovoj ostavci. Aplaudirali su vojnim snagama jer su ispunile njihove zahtjeve i uzvikivali: „Narod i vojska su jedinstveni“.

Jedan vojni izvor je rekao da se Šaraf sastao sa Vrhovnim savjetom oružanih snaga kako bi razgovarao o novom kabinetu, čiji će sastav objaviti početkom sljedeće sedmice.

Muslimanska braća i druge političke grupe su, takođe, od Šafika i njegove vlade tražile da podnesu ostavku, a vojska je u očiglednoj reakciji na te zahtjeve obećala da će spriječiti svaku vrstu „kontra-revolucije“.

Vjerovatno će uskoro biti smijenjeni i ministri spoljnih poslova, policije, i pravde, kako bi se vlada očistila preostalih veza s Mubarakom, kazao je vojni izvor za Rojters.

Od Mubarakovog svrgavanja, stotine hiljada Egipćana okupljaju se na Tahrir trgu u Kairu i drugim gradovima kako bi proslavili njegov pad i poslali vojsci poruku da ne može ignorisati narod.

Demonstranti su uz klicanje i olakšanje pozdravili novosti o Šafikovoj ostavci. Aplaudirali su vojnim snagama jer su ispunile njihove zahtjeve i uzvikivali: „Narod i vojska su jedinstveni“.