Gadafijevi avioni gađali luku, NATO ne želi da interveniše

Libijski ratni avioni gađali su danas luku Brega na istoku Libije koja je pod kontrolom pobunjenika, javila je agencija AP pozivajući se na izjave očevidaca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 15:36h

Ovo područje istočne Libije, oko 90 km udaljeno od Bengazija, tokom jučerašnjeg dana je bilo poprište žestokih sukoba snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju koji je pokušao da povrati kontrolu nad strateški važnim naftnim postrojenjima i naoružanih pobunjenika koji su posle višečasovnih borbi uspjeli da odbiju napad.

U obližnjem gradu Adždabija, prema podacima iz lokalne mrtvačnice, u sukobima je poginulo 14 ljudi. Očevici koji su izvijestili o današnjem napadu na Bregu nisu mogli da identifikuju metu, ali je moguće da je riječ o dijelu velikog naftnog kompleksa.

Libijski pobunjenici saopštili su da su formirali vojni savjet u Bengaziju, na istoku zemlje. Oni su naveli da će taj savjet, sačinjen od oficira koji su se priključili protestima protiv Gadafija, uspostaviti kontakt sa sličnim grupama u drugim oslobođenim gradovima, ali još nije jasno da li postoje planovi o uspostavljanju regionalne komande, prenio je AFP.

NATO nema namjeru da interveniše u Libiji

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen rekao je danas da Alijansa ne namjerava da vojno interveniše u Libiji, ali da se priprema za "svaku mogućnost".

"Želio bih da istaknem da NATO nema nikakvu namjeru da interveniše, ali kao defanzivna alijansa, mi pažljivo pripremamo planove za svaku mogućnost", rekao je Rasmunsen na konferenciji za novinare.

On je dodao da su zvaničnici NATO primili k znanju zahtjev libijske opozicije za vazdušne napade na snage libijskog lidera Moamera Gadafija.

Galerija