Gorbačov dobio orden na svoj 80. rođendan

Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov dobio je danas na svoj 80. rođendan najviši orden države Rusije za doprinos koji je dao kao posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza (1985-91).
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 18:19h

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov je na svoj 80. rođendan optužio ruske lidere da unazađuju demokratiju i savjetovao Vladimiru Putinu da uči iz arapskog iskustva i da se ne kandiduje na predsjedničkim izborima sljedeće godine, objavila je agencija Rojters prenoseći djelove njegovog intgervjua.

„Vladimir Vladimirovič je već odslužio dva mandata, i još jedan kao premijer. Da sam na njegovom mjestu ne bih se kandidovao za predsjednika“, kazao je Gorbačov u komentarima objavljenim juče, na njegov rođendan, u nedjeljniku „Argumenti i fakti“.

Narod traži nove čobane

„Narod ne želi da bude gomila, stado koje decenijama vode isti čobani“, kazao je Gorbačov dodajući da to dokazuju i arapski ustanci. Zbačeni egipatski lider Hosni Mubarak „ostao je predugo, narod ga se zasitio“, kazao je on u intervjuu.

Godinu prije predsjedničkih izborima za koje je Putin, sada premijer, nagovijestio da će se kandidovati ili podržati kandidaturu Dmitrija Medvedeva za drugi mandat, Gorbačov je kazao da ruski vladajući „tandem“ ne može ostati na vlasti zauvijek.

„Obojica moraju shvatiti da im je vrijeme ograničeno“, kazao je Gorbačov, čije su reforme 1980-ih godina ublažile represiju koja je trajala decenijama u Sovjetskom Savezu ali su ubrzale i raspad te države 1991.

Nakon osam godina kao predsjednik, Putin je doveo Medvedeva u Kremlj 2008. kada on zbog ustavnog ograničenja nije mogao da traži reizbor. Ukoliko se Putin vrati u ulozi predsjednika u martu 2012, onda bi se 2018. mogao kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat, podsjeća Rojters.

Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade je poštovan na Zapadu zbog njegove uloge u oslobađanju Istočne Evrope od sovjetske uprave, unapređujući slobode i okončavši hladnoratovske tenzije. Međutim, on je omražen kod mnogih Rusa koji žale zbog pada Sovjetskog Saveza i ljuti su zbog ekonomskih poteškoća koje su ga pratile. „Za mene on je beskoristan čovjek“, kazao je Sergej Orlov 53-godišnji advokat iz Moskve. Gorbačov je jednostavno „izdao svoj narod, uništio je državne mehanizme i prodao svoju zemlju.

Drugi međutim pamte Gorbačova po njegovim reformama i optužuju Putina da je ukinuo demokratske koristi stečene za vrijeme Gorbačova kao posljednjeg sovjetskog lidera i prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

„Bez njega, Jeljcin ne bi uspio u izgradnji demokratskog društva i mi bismo živjeli u potpuno drugačijoj zemlji danas“, kazala je Irina Medvedeva, posjetilac foto izložbe o Gorbačovu i njegovoj eri koja je priređena u blizini Kremlja.

Tokom proteklih nekoliko godina, navodi Rojters, Gorbačov sve više kritikuje Putina i politički sistem kojim on dominira.

U intervjuu on je naveo nekoliko izbornih reformi iz Putinove ere za koje je kazao da Rusima uskraćuju prava, uključujući ukidanje odabira regionalnih guvernera na izborima i glasanje za pojedinačne kandidate na parlamentarnim izborima.

U Rusiji se sve događa na svoj način

Na pitanje da li se događaji iz Egipta ili Libije mogu ponoviti u Rusiji, Gorbačov je kazao: „U Rusiji se nikada ništa ne ponavlja, sve se događa na svoj način. Međutim nije dobro ljutiti narod tako što mu stalno sve uzimate“.

Medvedev se sastao sa Gorbačovim i uručio mu najviši ruski orden rekavši da je to „odgovarajuća procjena rada koji ste obavili kao šef države“ – međutim u opreznom odobravanju kritičarima Gorbačova kazao je da taj „rad može biti procijenjen na različite načine“.

On je nagradu takođe nazvao „simbolom poštovanja države na čijem čelu ste bili... Sovjetskom Savezu“.

Putin, poštujući tradiciju čestitanja rođendana koja datira iz sovjetske ere, uputio je Gorbačovu najbolje želje u telegramu u kojem između ostalog stoji: „u našoj zemlji i šire izvan granica poznati ste kao jedan od renomiranih modernih državnika“.

Galerija

Bonus video: