CNN: Zvaničnici SAD ne znaju ko su vođe pobune u Libiji

CNN podsjeća na izjavu američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da nije jasno koliko je žrtava nasilja u Libiji i koliko je pobunjenika ubijeno.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.03.2011. 09:02h

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država ne znaju ko su prave vođe pobune u Libiji i teško im je da shvate šta se zaista dešava u toj sjevernoafričkoj zemlji, ocjenjuje američka medijska mreža CNN.

Količina nasilja na terenu otežava povezivanje sa pobunjenicima, izjavio je za CNN jedan američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman,

Prema njegovim riječima, situacija u Libiji "ostaje haotična" s obzirom da trupe lojalne libijskom vođi Moameru el Gadafiju nastavljaju sa nasiljem protiv demonstranata u raznim djelovima zemlje.

CNN podsjeća na izjavu američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da nije jasno koliko je žrtava nasilja u Libiji i koliko je pobunjenika ubijeno.

Ova medijska mreža ukazuje i na "poprilične nedoumice u pogledu opozicije".

"Nije jasno ko su vođe opozicije, što otežava Sjedinjenim Državama da im pruže pomoć", rekao je anonimni američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, "obavještajci agresivno tragaju za podacima na terenu" a Centralna informativna agencija (CIA) je već neko vrijeme prisutna u Libiji.

Američki zvaničnik kaže da bi se odgovor mogao naći kroz povezivanje sa tradicionalnim organizacijama kao što su razna plemana od kojih je libijsko društvo sačinjeno, kao i sa razočaranim oficirima libijske vojske.

Međutim, prema riječima Roberta Gejtsa, može se samo nagađati o potencijalnim sposobnostima opozicije.

"Tek treba vidjeti kolika je efikasnost vojnih lidera, prebjeglih (pobunjenicima) iz Gadafijevih trupa, u organizovanju opozicije u zemlji. Posmatramo kako se to razvija, isto kao i vi", rekao je Gejts novinarima u Vašingtonu.

Anonimni američki zvaničnik je takođe izjavio da količina nasilja u Libiji komplikuje povezivanje sa pobunjenicima.

"Da je manje nasilja, lakše bi bilo da se ustanovi kome treba prići", rekao je taj zvaničnik.

Bonus video: