Španski premijer traži "Maršalov plan" za arapske zemlje

Sapatero je istakao da treba da se prati politička situacija u ovim zemljama i da se sačeka da njihove privrede ponovo počnu da funkcionišu.
55 pregleda 0 komentar(a)
Sapatero, Foto: Zimbio
Sapatero, Foto: Zimbio
Ažurirano: 01.03.2011. 19:45h

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero pozvao je svjetske sile da naprave neku vrstu "Maršalovog plana" kako bi pomogle arapskim zemljama na putu ka demokratiji.

"Treba da sačekamo i vidimo kakav kapacitet za oporavak imaju zemlje poput Tunisa", rekao je Sapatero u intervjuu katarskoj televiziji "Al Džazira", tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima u okviru višednevne bliskoistočne turneje.

Španski premijer je istakao da treba da se prati politička situacija u ovim zemljama i da se sačeka da njihove privrede ponovo počnu da funkcionišu.

"Promjena u severnoj Africi i širom arapskog sveta trebalo bi da primora medjunarodnu zajednicu da počne operaciju finansijske pomoći i razvije 'Maršalov plan' za ove zemlje", rekao je Sapatero.

SAD su "Maršalov plan" napravile 1947. godine u cilju obnove zapadne Evrope, nakon Drugog svjetskog rata.

Taj plan, čiji je zvaničan naziv bio Program evropske obnove, ime je dobio po svom tvorcu, američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu, a na snazi je bio do 1951. godine.

Sapatero je turneju po Bliskom istoku započeo u nedjelju, kada je posetio Tunis, a juče je boravio u Kataru.

Bonus video: