Zbog ratova 28 miliona djece ne ide u školu

Pobunjenici u sjeverozapadnom Pakistanu nebrojeno puta su napali ženske škole, a u jednom od napada povrijeđeno je 95 djevojčica.
0 komentar(a)
Djeca i rat, Foto: Fabs
Djeca i rat, Foto: Fabs
Ažurirano: 01.03.2011. 19:13h

Zbog oružanih konflikata u svetu 28 miliona djece ne pohađa nastavu jer su izložena silovanjima i drugom seksualnom nasilju u školama, koje su često na meti napada, saopštila je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) u svom izvještaju za 2011 objavljenom danas.

Izvještaj "Skrivena kriza: oružani konflikt i obrazovanje" procjenjuje da do 2015. svijet neće uspjeti da ispuni šest obrazovnih ciljeva na koje se 2000. potpisom obavezalo 160 zemalja.

Od 67 miliona djece školskog uzrasta koja ne pohađaju nastavu, 42 odsto ili 28 miliona živi u siromašnim zemljama zahvaćenim sukobima, navodi UNESKO.

Od 1999. do 2008. 34 zemlje bile su pogođene oružanim konfliktima.

Djeca i škole često su bile na prvoj liniji napada.

U Avganistanu je u 2009. zabilježeno najmanje 613 napada na škole, skoro duplo više nego 2008. kada je tih napada bilo 347.

Pobunjenici u sjeverozapadnom Pakistanu nebrojeno puta su napali ženske škole, a u jednom od napada povrijeđeno je 95 djevojčica.

U sjevernom Jemenu uništeno je 220 škola, tokom borbi između vlade i pobunjeničkih snaga u 2009. i 2010.

Silovanje kao ratna taktika

Silovanje i drugo seksualno nasilje u mnogim zemljama se koristi kao ratna taktika, ocjenjuje UNESKO i podsjeća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu proglasio silovanje ratnim zločinom.

UNESKO poziva na jači nadzor i okončanje kulture nekažnjavanja seksualnog nasilja, sa naročitim naglaskom na ugrožavanje ljudskih prava u domenu obrazovanja.

Ta organizacija UN navodi da se nerijetko novac namjenjen obrazovanju iz javnih fondova preusmjerava na naoružanje, pa tako 21 država troši na vojsku više nego na obrazovanje. Kada bi te zemlje novac za vojsku smanjile za 10 odsto, mogle bi da školuju 9,5 miliona djece.

UN, takođe, upozorava da opadanje broja onih koji pohađaju škole doprinosi razbuktavanju konflikta.

"U mnogim zemljama zahvaćenim konfliktima, više od 60 odsto stanovništva je mlađe od 25 godina, ali obrazovni sistemi tom dijelu populacije ne pruža mogućnost da razvije sposobnosti potrebne da izbjegne siromaštvo, nezaposlenost i ekonomski očaj koji često doprinosti nasilnim konfliktima", navodi se u izvještaju.

Mnoga djeca napuštaju školu prije nego što završe osnovno obrazovanje. Samo u zemljama podsaharske Afrike, svake godine 10 miliona djece napusti osnovnu školu.

Oko 17 odsto odraslog stanovništvo u svijetu, ili 796 miliona ljudi, i dalje ne zna da čita i piše. Oko dvije-trećine njih su žene.

Da bi se postiglo šest obrazovnih ciljeva do 2015. biće potrebno još 1,9 miliona nastavnika, a više od polovine te cifre biće nužno u podsaharskoj Africi, ocjenjuje UNESKO.

Bonus video: