GINTER ETINGER:

Gadafi više ne kontroliše naftna postrojenja

Etinger je dodao da je zbog toga EU odlučila da ne uvede blokadu na izvoz nafte iz Libije da ne bili kažnjeni oni koji sankcijama ne treba da budu pogođeni.
75 pregleda 0 komentar(a)
Red za benzin u Libiji, Foto: Beta/AP
Red za benzin u Libiji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.02.2011. 17:24h

Vlada Moamera Gadafija više ne kontroliše najveća naftna postrojenja u Libiji i ona su sada pod kontrolom protivnika libijskog predsjednika, izjavio je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

"Imamo razloga da vjerujemo da najveći dio naftnih postrojenja nije više u rukama Moamera Gadafija, već pod kontrolom snaga koje su preuzele vlast", rekao je Etinger novinarima u Briselu.

On je dodao da je zbog toga EU odlučila da ne uvede blokadu na izvoz nafte iz Libije da ne bili kažnjeni oni koji sankcijama ne treba da budu pogođeni.

Etinger je takođe rekao da je proizvodnja nafte u Libiji stala, ali da bi trebalo uskoro da se nastavi.

"Izvoz gasa i nafte iz Libije nije zanemarljiv, ali nije ni prevelik", rekao je Etinger, i dodao da EU i zemlje OPEK-a posjeduju velike rezerve nafte, kao i da su drugi proizvođači među kojima je Rusija izrazili spremnost da nadoknade manjak nafte većim izvozom.

Etinger je naglasio da povećanje cijena nafte nije posljedica krize u Libiji

Libija je jedna od zemalja članica Organizacije zemalja za izvoz nafte, OPEK-a i jedna je od četiri najveća proizvođača u Africi.

Preporučujemo za Vas