Ministar odbrane SAD protiv novih angažmana vojske

Robert Gejts je kazao da je teško predvidjeti prirodu i lokaciju narednih vojnih angažmana, pošto se Amerika ni dosada u tome nije proslavila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 10:03h

Američki ministar odbrane Robert Gejts upozorio je da Sjedinjene Američke Države u budućnosti ne bi trebalo sebi da dozvole angažovanje u velikim vojnim operacijama, poput ratova u Iraku i Avganistanu, prenosi CNN.

"Po mom mišljenju, svakom budućem ministru odbrane koji bude savjetovao predsjedniku da ponovo pošalje veliku kopnenu armiju u Aziju, ili na Srednji istok, ili u Afriku, treba ispitati glavu" rekao je Gejts u govoru pred kadetima vojne akademije u Vest Pointu.

Prema riječima ministra odbrane, to znači da će vojska preoblikovati svoj budžet, pošto će potencijalni konflikti na mjestima poput Azije ili Persijskog zaliva vjerovatno biti u vidu borbi u vazduhu i na moru, a ne konvencionalnim kopnenim snagama.

On je ocjenio da je mala mogućnost da se ponove još jedan Avganistan ili Irak.

Američki ministar odbrane je kazao da je teško predvidjeti prirodu i lokaciju narednih vojnih angažmana, pošto se Amerika ni dosada u tome nije proslavila.

"Nijednom nismo pogodili. Od Majageza do Granade, Paname, Somalije, Balkana, Haitija, Kuvajta, Iraka i dalje. Godinu dana prije tih misija nismo imali nikakvu ideju da ćemo biti angažovani", rekao je Gates.

On je dodao da lekcije iz Iraka i Avgansitana ne smiju da budu samo primljene k znanju, već da treba da budu zaista naučene.

Prema njegovim riječima, vojska SAD mora da se pripremi na složenu i nepredvidivu vrstu misija i kao primjere naveo teroriste koji žele da se domognu oružja za masovno uništenje, Iran, Sjevernu Koreju, propale države, revolucije na Srednjem istoku, prirodne katastrofe...

Bonus video: