Gadafi poručio: Zgazićemo svakog neprijatelja

"Spremni smo da trijumfujemo nad neprijateljem......Porazićemo svaki strani pokušaj, kao što smo porazili italijanski kolonijalizam i američke napade.", poručio Moamer Gadafi.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 22:08h

Libijske snage su ubile najmanje dvoje demonstranata u Tripoliju dok se narodna pobuna protiv libijskog vođe Moamera Gadafija bližila njegovoj glavnoj bazi moći.

Televizija Al Džazira je javila da su dvije osobe ubijene a njih nekoliko ranjeno u okršajima u nekoliko oblasti. Kanal Al Arabija je javio da je ubijeno sedam osoba.

Istočni dio Libije je već pod kontrolom opozicije nakon nedjelje nereda, a demonstranti drže i centar Zavije, zapadno od prijestonice i postavili su improvizovane barikade da odvrate vladine snage, rekao je jedan očevidac.

U ruke opozicije je pao i niz drugih gradova ali je Gadafi zadržao prkos koji je često pokazivao Zapadu tokom svoje vladavine.

Nešto prije 19 sati, Gadafi se pojavio da se obrati hiljadama pristalica okupljenih na centralnom Zečenom trgu u Tripoliju u govoru koji je prenosila državna televizija.

"Borićemo se ako to žele", rekao je gestikulirajući sa visokog zida.

"Spremni smo da trijumfujemo nad neprijateljem......Porazićemo svaki strani pokušaj, kao što smo porazili italijanski kolonijalizam i američke napade."

Stvarajući izglede za širi građanski sukob u libijskom plemenskom društvu, on je takođe rekao da bi u budućnosti mogao naoružati pripadnike plemena.

"Možemo zgazizi neprijatelja. Možemo ga zgaziti voljom naroda. Narod je naoružan i ako bude potrebno, otvorićemo arsenale da naoružamo sav libijski narod i sva libijska plemena", poručio je Gadafi.

"Odgovorite na laži agencija i satelitskih kanala, pokažite im da je ovdje libijski narod! Ako me libijski narod ne voli, onda ne zaslužujem da živim. Ako arapski narod, afrički narod i sav narod ne voli Muamera Gadafija, Muamer Gadafi ne zaslužuje da živi ni jedan dan", rekao je 68-godišnji vođa, koji je bio u zimskoj jakni i sa lovačkom kapom koja mu je pokrivala uši.

Tripoli i okolna oblast, gdje su Gadafijeve snage uspjele da uguše ranije proteste, izgleda je njegovo posljednje veliko uporište.

Čak su i neki djelovi prijestonice, kako je reporteru Rojtersa rekao jedan žitelj, pod kontrolom Gadafijevih protivnika.

Šaljući poljupce pristalacama koju su mu klicale, a potom dramatično dižući obje pesnice u vazduh, poručio je:

"Spremite se da se borite za Libiju, za dostojanstvo, za naftu, za nezavisnost i slavu."

Gadafi je u četvrtak za pobunu optužio lidera Al Kaide Osamu bin Ladena i rekao da su demonstranti omamaljeni mlijekom i nes kafom pomiješanim sa halucinogenim drogama. Neki su komentarisali da je djelovao pomirljivije.

Novi svađalački govor Gadafija

Međutim, danas je održao još jedan svađalački govor, pozivajući ushićene pristalice da se bore i raduju.

"Imako plan A, B i C. Plan A je da živimo i umremo u Libiji. Plan B je da živimo i umremo u Libiji. Plan C je da živimo i umremo u Libiji."

Spoljašnjem svijetu je poručio:

"Pogledaj Evropo, pogledaj Ameriko, ovdje je Muamer Gadafi! Pogledajte vi Arapi, pogledajte arapski narod. Ovdje je Muamer Gadafi među masama, među omladinom. Ovo je libijski narod, ovo je plod revolucije. Omladina je puna entuzijazma, ona želi dostojanstvo i slavu."

Gadafijev sin Saif al-Islam je u intervjuu za turski CNN izjavio da vlada kontroliše zapad, jug i centar i da porodica nema namjeru da bježi.

"Imako plan A, B i C. Plan A je da živimo i umremo u Libiji. Plan B je da živimo i umremo u Libiji. Plan C je da živimo i umremo u Libiji."

Državni tužilac Abdul-Rahman al-Abar je još jedan u nizu visokih zvaničnika koji su se pridružili opoziciji. Libijske delegacije u Arapskoj ligi u Kairu i u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi takođe su prešle na suprotnu stranu.

U prvom praktičnom pokušaju od početka pobune da zadobije podršku šest miliona stanovnika Libije, državna televizija je objavila da će vlada povećati plate i doprinose za hranu i narediti da se obezbijede specijalna sljedovanja svim porodicama.

Četiri decenije Gadafijeve totalitarne vladavine su ugušile svako organizovano protivljenje ili rivalske političke strukture, ali izgleda da ad hok komiteti advokata, ljekara, plemenskih starješina i vojnika na istoku, donekle uspješno popunjavaju vakuum koji ostavila Gadafijeva vlada.

Srbija demantuje učešće u bombardovanju demonstranata

Srbija je demantovala vijesti da su njeni piloti ili kopnene snage učestvovali u bombaškim napadima libijske avijacije na demonstrante i saopštila da je suspendovala izvoz oružja u tu zemlju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je „u ovom trenutku suspendovalo sve zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom odbrane Libije zbog datih okolnosti".

"Avioni Vojske Srbije niti piloti nisu nikada uzimali učešće u bilo kakvim borbenim aktivnostima van granica Republike Srbije, čime demantujemo dezinformacije koje objavljuju pojedini arapski mediji", ističe se u saopštenju.

Rojters je javio da je u nekim arapskim i malteškim izvještajima navedeno da su srpski piloti plaćenici učestvovali u bombaškim napadima na demonstrante u Tripoliju i Bengaziju.

Libija ima nekoliko aviona Galeb G2 i Jastreb J1 jugoslovenske proizvodnje, kao i neka borbena vozila, artiljerijsko i lako naoružanje, navodi Rojters.

"Upotrebljivost tih letjelica je sporna i većina je stara više decenija i vjerovatno ih je nemoguće popraviti", kazao je jedan vojni zvanični pod uslovom da ostane anoniman.

"Bivša Jugoslavija je tamo slala pripadnike vojske kao instrukture, ali to je bilo prije više decenija".

Prema zvaničnim podacima, kako piše Rojters, srpsko državno preduzeće Jugoimport SDPR je izvozilo oružje Libiji u posljednjoj deceniji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je „u ovom trenutku suspendovalo sve zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom odbrane Libije zbog datih okolnosti".

"Srpski budžet bi mogao pretrpjeti određenu štetu zbog potencijalnog gubitka prihoda od izvoza vojne opreme. Vjerovatno ćemo bastaviti saradnju čim se situacija u Libiji vrati u normalu, ali tek nakon konsultacija sa zapadnim partnerima," rakao je vojni zvaničnik.

SAD zatvorile ambasadu u Tripoliju

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će uvesti sankcije Libiji i prekinuti diplomatske odnose sa tom sjevernoafričkom državom.

Evropske diplomate su saopštile da su vlade zemalja Evropske unije postigle konsenzus o uvođenju embarga na oružje, zamrzavanje imovine i zabrani putovanja Libiji, ali će formalna odluka biti donijeta početkom sljedeće sedmice.

Karni je rekao da je Gadafijev legitimitet "sveden na nulu" i da je izgubio povjerenje Libijaca. On nije precizirao kada će sanckije biti uvedene ni kakve će biti restriktivne mjere.

"Pokrećemo niz koraka na unilateralnom i multilateralnom nivou da izvršimo pritisak na režim u Libiji da zaustavi ubijanje sopstvenog naroda", rekao je Karni.

Agencije su prenijele da SAD sa saveznicima rade na zajedničkom odgovoru na libijsku krizu i da je predsjednik Barak Obama imao telefonske razgovore sa liderima Britanije, Francuske, Italije i Turske.

Obamina administracija je bila ne mati kritika zbog relativno uzdržanog odgovora na krvavi obračun Gadafija sa demonstrantima, ali američki zvaničnici kažu da je njihova najveća briga bezbjednost Amerikanaca u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Feribot sa stotinama Amerikanaca i ostalih danas je konačno isplovio iz Tripolija za Maltu. Evropske diplomate su saopštile da su vlade zemalja Evropske unije postigle konsenzus o uvođenju embarga na oružje, zamrzavanje imovine i zabrani putovanja Libiji, ali će formalna odluka biti donijeta početkom sljedeće sedmice, saopštile su diplomate.

Jedan diplomata je rekao da je cilj da se postupak uskladi sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim nacijama. Očekuje se da šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton o koordinisanju akcija EU, SAD i UN razgovara sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton na sastanku u Ženevi u ponedjeljak.

Galerija

Bonus video: