U staračkom domu mačak predviđa smrt

Oskar je prvo put bio zapažen u javnosti prije četiri godine, nakon članka u časopisu Nova Engleska, kad je predvidio 20 smrti.
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 11:53h

Sa nadimkom "mačak smrti", ovaj naizgled običan mačak ima neobičnu sposobnost a doktori vjeruju da je on predvidio umiranje više od 50 pacijenata, piše britanski San.

Kad Oskar sjedne pored stanovnika staračkog doma na Rod Ajlendu, Nova Engleska, doktori znaju da treba da djeluju. Poziva se porodica da se oprosti a ponekad i sveštenik održi posljednju pričest.

Smatra se da je Oskar sposoban da otkrije vrijeme kada će pacijent preminuti u 24 sata. To je veoma neobična vještina, posebno zato što se radi o mački. Oskar je prvo put bio zapažen u javnosti prije četiri godine, nakon članka u časopisu Nova Engleska, kad je predvidio 20 smrti.

Dr Dejvid Dosa posmatrao je Oskara dok je je obilazio treći sprat staračkog doma i rehabilitacionog centra više od pet godina.

On je upravo završio knjigu o Oskarovim specijalnim moćima koja će biti adaptirana za u Holivudu.

Treći sprat posljednja stanica

Dr Dosa je rekao: "Ja sam psihijatar i treći sprat je ovdje posljednja stanica za mnoge pacijente sa uznapredovalom demencijom.

Ja sam uglavnom posljednji doktor kojeg će ikad imati."

Prvi znaci se obično pojave tokom 24 sata prije pacijentove smrti, kad Oskar napusti svoje omiljeno mjesto ispod doktorovog stola ili praznu sobu i popne se pored starijeg stanovnika

"Kad sam 2005. prvi put sreo Oskara, tokom čitavog dana je gledao kroz prozor. Ali onda su počeli da ga zovu njegovi prijatelji, stanovnici trećeg sprata. Njegova promjena ponašanja privukla je svima pažnju.

On kaže: "Ovaj mačak izgleda stvarno zna kad će ljudi pred smrt. U početku svi smo bili skeptični ali imali smo dosta prilika da svjedočima fenomenu."

Prvi znaci se obično pojave tokom 24 sata prije pacijentove smrti, kad Oskar napusti svoje omiljeno mjesto ispod doktorovog stola ili praznu sobu i popne se pored starijeg stanovnika.

Ako nisu spremni da umru, Oskar odlazi.

Moguće je da mačak namiriše smrt

Dr Dosa misli da Oskarova nepogrešiva sposobnost ima veze sa njihovim snažnim čulom mirisa.

On kaže: "Kad ćelije odumiru, karbohidrati degradiraju u više različitih kiseonikovih jedinjenja uključujući ketone - hemijske mješavine sa mirisnom aromom. Može li biti da Oskar osjeća povišen nivo hemijskih jedinjenja koja se ispuštaju pred smrt?".

Jedan od slučajeva koje Dr Dosa opisuje u svojoj knjizi je slučaj stanovnika Rut Rubenštajn, koja je bila u svojim osamdesetim.

Rut do njene smrti - kasnije tog dana

Oskar je pratio medicinsku sestru u njenom obilasku, ali kad su stigli u Rutinu sobu on je odbio da napusti postelju starije dame. Dr Dosa je rekao: "Oskar je skočio na krevet. Posmatrao je pacijenta. On je kružio jednom, dva puta - prepremajući mjesto da se sklupča pored nje."

Meri Miranda, sestra u domu, procijenila je stanje pacijenta ali u medicinskom smislu ništa nije moglo biti učinjeno. Oscar nije napustio Rut do njene smrti - kasnije tog dana.

Porodice pacijenata ga se plaše

Oskar nikad nije pogrešno procijenio, ali dr Dosa priznaje da njegov bizarni dar nije uvijek dobrodošao. On je rekao: "Oskarovo ponašanje plaši ljude. Ne pacijente - oni ga smatraju ugodnim - ali porodice znaju da se uznemire."

"Posao sestara je da obezbijede briga a Oskarov posao je da obezbijede društvo toko posljednjih časova.", dodao je.

Mnogi stariji stanovnici doma pate od demenecije i vjerovatno nisu svjesni značenja Oskarove posjete

"On je jednako dobar za porodice kao i za pacijento - s obzirom da je u nekim slučajevima on jedina porodica koja je ostala pacijentu."

Mnogi stariji stanovnici doma pate od demenecije i vjerovatno nisu svjesni značenja Oskarove posjete. Ali dr Dosa je rekao:

"To što imaju Oskara pored sebe uvijek im donese posljednji osmijeh na lice prije nego izdahnu."

Galerija

Bonus video: