Najmanje 65 mrtvih u zemljotresu na Novom Zelandu

Prema podacima Američke geološke službe, epicentar potresa bio je 5 kilometara od grada, na dubini od četiri kilometara. Nakon prvog, žestokog udara, u naredna dva sata uslijedila su još dva manja.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 07:51h

Najmanje 65 ljudi poginulo je u snažnom zemljotresu magnitude 6,3 stepena po Rihteru koji je jutros pogodio Krajstčerč, a nekoliko desetina je ostalo zarobljeno u ruševinama, rekao je novozelandski premijer Džon Ki."Ovo je totalna katastrofa. Ovo bi mogao da bude najcrnji dan Novog Zelanda", rekao je Ki za televiziju Uan njuz (One News) i dodao da je do sada poginulo 65 ljudi, ali da bi taj broj mogao da raste.On je dodao da se u centru grada srušilo 8 ili 9 zgrada, kao i da spasilačke službe pokušavaju što brže da ispod ruševina izvuku "nepoznat broj zatrpanih ljudi".Kako je policija navela, među poginulima su i putnici dva autobusa, na koje su se srušile zgrade.Ovo je drugi veliki zemljotres koji je pogodio Krajstčerč, grad od 350 hiljada stanovnika. Prethodni, u septembru prošle godine, nanio je veliku materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava.Prema podacima Američke geološke službe, epicentar potresa bio je 5 kilometara od grada, na dubini od četiri kilometara. Nakon prvog, žestokog udara, u naredna dva sata uslijedila su još dva manja - od 5,6 i 5,5 stepeni po Rihteru.Na snimcima lokalnih televizija vidi se nekoliko višespratnica koje su se srušile jedna preko drugih, kao i građevine koje su pale preko ulica.Trotoari i ulice su se rascijepili, a ulicama tumaraju hiljade ošamućenih, uznemirenih stanovnika.Od siline potresa srušio se i toranj čuvene kamene katedrale Krajstčerča, na glavnom gradskom trgu.

Gradonačelnik Krajstčerča Bob Parker proglasio je vanredno stanje i naredio evakuaciju centra grada. Vojnici pomažu ljudima da napuste pogođenu oblast, naveo je zamjenik premijera Bil Ingliš.Aerodrom je zatvoren, a bolnica je najprije evakuisana, ali su u nju pacijenti vraćeni pošto je procijenjeno da je bezbjedna.Telefonske linije su u prekidu, nema struje, a vodovodne cijevi su pukle, te su ulice pune vode.

Bonus video: