Neredi zahvatili i Maroko

Širom arapskog svijeta protesti protiv vlasti ne jenjavaju. Demonstracije su se proširile i na Maroko, a u nemirima koji su izbili na protestima održanim u nekoliko gradova u toj zemlji, stradalo je pet osoba, a povrijeđeno ih je 128.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 20:27h

Dok su oči planete ovih dana uprte u Libiju, širom arapskog svijeta protesti protiv vlasti ne jenjavaju. Demonstracije su se proširile i na Maroko, a u nemirima koji su izbili na protestima održanim u nekoliko gradova u toj zemlji, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Taiba Čerkjuia, stradalo je pet osoba, a povrijeđeno ih je 128.

Čerkjui je u izjavi medijima naveo da su u gradu Al Hoceima, na sjeveru zemlje, pronađena ugljenisana tijela petoro ljudi. Tijela su pronađena u jednoj banci a identitet žrtava još nije utvrđen, rekao je ministar.

Čerkjui je takođe kazao da je među povrijeđenima 115 pripadnika snaga bezbjednosti. U nasilju na ulicama zapaljene su ili oštećene 34 javne zgrade, kao i 24 bankarske poslovnice, 50 prodavnica i 66 vozila. Ministar je na konferenciji za novinare kazao da su protesti bili mirni, ali da su maloljetnici i huligani počinili djela vandalizma u Marakešu, Tandžiru, Sefori i drugim gradovima, prenio je Rojters.

Na protestima u nedjelju, glavni zahtjev Marokanaca bilo je sprovođenje reformi u zemlji. I mada plakati i slogani nijesu direktno napadali kralja, ovo je prvi put da su obični Marokanci javno izrazili zahtjeve za ustavnim reformama.

Maroko, saveznik zapada sa reformističkim monarhom i ekonomijom u usponu je po mišljenju eksperata manje podložan neredima koji potresaju arapski svijet od njegovih susjeda.

JEMEN

U međuvremenu glavni zahtjev demonstranata u Jemenu je odlazak predsjednika, a u Bahreinu je narod nezadovoljan vladavinom kraljevske porodice. Režim jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha, suočava se sa najvećim izazovom do sada, jer su hiljade ljudi na ulicama Sane i traže njegovu hitnu ostavku. "Trideset tri godine je dovoljno. Odlazi, molim te odlazi", uzvikivao je jedan demonstrant.

Protesti traju već jedanaesti dan, a predsjednik Saleh, koji je na vlasti od 1978. godine, izjavio je da će otići samo ukoliko izgubi na izborima.

"Ako žele da odem, ja ću otići ali putem glasanja", rekao je Saleh na konferenciji za novinare u trenutku kada se više hiljada demonstranata okupilo ispred univerziteta u Sani, tražeći njegov odlazak sa vlasti, prenosi AFP.

Snage bezbjednosti su opkolile demonstrante koji nose parole "Narod želi promjene", "Narod hoće da sruši režim" i "Odlazi".

Istovremeno, jedan tinejdžer je ubijen a četvoro ih je ranjeno juče u sukobu sa vojnicima u Adenu. Vojnici su otvorili vatru na mlade koji su gađali kamenicama njihovu patrolu. Broj mrtvih u Jemenu od početka nereda u četvrtak popeo se na 12, podsjeća Rojters.

BAHREIN

Napeto je i u malom zalivskom Bahreinu, ali je situacija nešto drugačije nego prethodnih dana. Na glavnom gradskom Trgu Perl sakupilo se na stotine ljekara i medicinskih tehničara. Oni pored zahtjeva za smjenom vođe zemlje, traže i odlazak ministra zdravlja.

Kako je i u Bahreinu ove nedjelje bilo nasilja, mediji konstatuju kako je pravo čudo da su posljednji protesti prošli mirno.

BBC je javio da Tunis formalno traži izručenje bivšeg predsjednika Tunisa Zin El Abidina Ben Alija, koji je 14. januara pobjegao u Saudijsku Arabiju. Ovih dana se spekulisalo da je Ben Ali umro, stoga je tuniska vlada i zvanično je upitala Saudijsku Arabiju da li je Ben Ali mrtav.

Galerija

Bonus video: