Kina strepi od „jasmina“

Kinesko rukovodstvo je nervozno i nekoliko nedjelja uoči godišnjeg zasjedanja Narodnog kongresa nastoji da u začetku uguši bilo kakve proteste, piše Dojče vele.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 21:02h

Policija se pobrinula da se protesti u kineskim gradovima ne održe, a strah od demonstracija naveo je vlasti na još strožu kontrolu aktivista i interneta..

Tokom vikenda u kućni pritvor su stavljene desetine aktivista, a supruga poznatog advokata Teng Biaoa, koji je nestao u petak, kaže: „Veoma sam zabrinuta. Moj muž je pozvan u policiju i nije se vratio kući. Agenti su tokom noći iz stana odnijeli kompjuter, knjige i faks“.

Pojačane mjere bezbjednosti uvedene su nakon poziva preko interneta na „Jasmin revoluciju“ po uzoru na one u arapskom svijetu. Poziv se pojavio na jednom stranom internet portalu i u nedjelju se odazvalo samo nekoliko stotina ljudi u Pekingu i Šangajukoje je policija rastjerala.

Zbog prisustva velikog broja policajaca, zastrašivanja kritički raspoloženih intelektualaca i stroge cenzure za sada ne bi trebalo očekivati veće proteste u Kini.

Na nervozu rukovodstva ukazuju izjave tokom vikenda. Na primjer, predsjednik Hu Đintao je u jednom govoru pozvao da se „smanje neharmonični faktori u društvu“, da se strože kontroliše internet i efikasnije utiče na javno mnjenje. Na internetu je već blokirana riječ „molihua“ – jasmin.

Događaji u Tunisu i Egiptu pokazuju da su politički preokreti mogući u najkraćem mogućem roku. To je činjenica koja zadivljuje internet zajednicu u Kini.

Stručnjak za internet Šjanghui Mao je oduševljen: „Tehnički uslovi u Kini su sazreli. Naš problem je cenzura čiji je cilj da razbije proteste. Ali jedno je sigurno: na internetu se zajedničke emocije brzo povezuju i protesti mogu začas da izbiju.“

Međutim, „marksisti“ u Kini su zabrinuti.

„Iznenađuje činjenica da kineski intelektualci, liberali i marksisti, o Tunisu i Egiptu razmišljaju tako kao da je Kina sljedeća na redu da doživi mirnu revoluciju. Ali oni su jedno zaboravili: siti ne dižu revoluciju. Ili je možda dižu baš zato što su siti?“, pita se na svom blogu pristalica frakcije ljevice Sima Nan.

Galerija

Bonus video: