Demonstranti tvrde da kontrolišu Bengazi

Demonstranti na ulicama Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji, proslavljaju pobjedu tvrdeći da su preuzeli kontrolu nad gradom od vojske i policije, javljaju strane agencije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 15:46h

Protestni skupovi šire se i u drugim gradovima Libije, a prema neprovjerenim informacijama demonstranti drže pod kontrolom i grad Sirt, na Mediteranu.

Sukoba ima i na glavnom gradskom trgu u Tripoliju, što je prvi put od izbijanja protesta prošle sedmice.

Sin libijskog lidera Moamer Gadafija, Seif al Islam Gadafi, izjavio je da će se njegov otac i bezbjedonosne snage koje su mu lojalne "boriti do poslednjeg metka".

Očevici navode da se iznad dva kvarta u Tripoliju vidi dim. Oni navode da su snajperisti otvarali vatru na okupljene demonstrante, a demonstranti su preuzeli kontrolu nad dva satelitska televizijska kanala.

Ljekarka iz Srbije Nina Đorđević, koja radi na jednoj klinici u Tripoliju u blizini Gadafijeve rezidencije, rekla je agenciji Beta da je prije podne u okolini klinike bilo mirno, ali da su se sinoć čuli pucnji i da je to trajalo do ranih jutarnjih sati.

Prema njenim riječima, na kliniku u kojoj radi u nedelju su primljena dva ranjena civila. Ona dodaje da ne može sa sigurnošću da kaže šta se dešava u zemlji, pošto državna televizija emituje program kao da se ništa ne događa.

Đorđevićeva je Beti rekla da u Libiji kruže informacije da je aerodrom zatvoren ili blokiran zbog ogromne gužve, kao i da je Gadafi možda napustio zemlju.

Tačne informacije o tome šta se zapravo dešava u libijskim gradovima veoma je teško dobiti, jer tamo nema dopsinika stranih agencija i medija, pa svi podaci dolaze od građana.

Libijski carinici i policajci napustili su danas glavni granični prelaz između te zemlje i Tunisa, javio je Frans pres pozivajući se na izvore u tuniskoj vojsci koja kontroliše granicu prema Libiji.

"Nema više libijskih policajaca na njihovoj strani prelaza Ras Džadir, mi sada jedini brinemo o granici", rekao je jedan tuniski vojnik.

Više tuniskih državljana, koji su jutros stigli iz Libije, potvrdili su tu informaciju, ali su oni koji su prešli granicu nešto kasnije rekli da ih je kontrolisala pogranična služba i policija sa libijske strane granice.

Više država počelo je evakuaciju svojih građana iz Libije, a međunarodne organizacije najavile su da će evakuaciju osoblja početi sjutra.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najavilo je da će čim dobije potrebnu dozvolu od libijskih vlasti početi evakuaciju srpskih državljana iz Libije.

Galerija

Bonus video: