Nekome djed ostavi značke, a nekome oklopni voz

U vozu u kojem je lider Sjeverne Koreje doputovao u Kinu se nalaze sala za konferencije, sala za publiku, spavaće sobe, kao i telefoni za satelitsku mrežu
65 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2018. 19:44h

Kada je tamnozeleni voz u ponedjeljak stigao u Peking, pojavile su se glasine da su njemu nekim slučajem nalazi sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

Te glasine su se na kraju pokazale kao tačne, a fotografije su preplavile svijet. Na njima dokaz da je Kim u svojoj prvoj posjeti drugoj državi još od 2011. kada je i došao na vlast.

Kim Džong Un je u prijestonicu Kine na sastanak sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom došao oklopnim vozom, piše B92.

Voz, za koji se ispostavilo da je isti onaj koji su koristili Kimov otac i djed, zastao je prvo u kineskom Dandongu, koji se nalazi na oko 840 kilometara od Pekinga. Upravo se tu i ukrcala grupa kineskih zvaničnika.

Pored Kima i njegove supruge, delegaciju Sjeverne Koreje činili su i lideri Radničke partije Sjeverne Koreje.

Kako prenosi CNN izvještaje iz 2009, voz kojim je putovao tada Kim Džong Il imao je 90 vagona i bio je toliko oklopljen da je putovao prosječnom brzinom od oko 60 kilometara na sat.

U vozu se nalaze sala za konferencije, sala za publiku, spavaće sobe, kao i telefoni za satelitsku mrežu.

U prilogu koji je objavio CNN prikazani su svjetski lideri poput Donalda Trampa, Vladimira Putina i Sija Đinpinga koji prilikom zvaničnih posjeta drugim državama putuju avionom, a potom i lider Sjeverne Koreje koji se se odlučio za nešto malo drugačije.

Galerija

Bonus video: