Najpoznatije ljubavne afere političara u modernoj istoriji

Neki od vodećih svjetskih političara bili su učesnici nadaleko poznatih ljubavnih afera. Berluskoni, Klinton, braća Kenedi, Fransoa Miteran, samo su jedni od mnogih.
284 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 19:58h

BERLUSKONI – SKANDAL MAJSTOR

Afera „Rubigejt“ je počela u oktobru 2010. kada je štampa objavila da je plesačica Marokanka Karima el Mahrug, čije je umjetničko ime Rubi, rekla sudijama da je prisustvovala takozvanim „bunga banga“ zabavama u Berluskonijevoj vili u predgrađu Milana.

Rubi je negirala da je imala seks sa premijerom, ali je priznala da joj je Berluskoni dao 7000 eura kada je bila u finansijkoj neprilici. Mediji su objavili da je Berluskoni pomogao Rubi i kad ju je izbavio iz pritvora zbog optužbi za krađu, te da je tom prilikom naveo kako je ona unuka bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Međutim, Berluskoni je i prije afere „Rubigejt” bio u centru seksualnih skandala.

U februaru 2007. Berluskonijeva supruga Veronika Lario (54) tražila je javno izvinjenje muža jer je na dodjeli italijanskih televizijskih nagrada izjavio da bi „odmah pobjegao sa Marom Karfanjom da već nije oženjen“.

Berluskoni se zbog te izjave javno izvinio supruzi, ali ga to nije spriječilo da Karfanju (35) u maju 2008. uvrsti u svoju vladu kao ministarku jednakih šansi.

Druga djevojka zbog koje je Lario 2007. u otvorenom pismu objavljenom u „Republici” tražila izvinjenje od supruga bila je Aida Jespika (29), glumica iz Venecuele za koju je Berluskoni tvrdio „da bi sa njom otišao i na pusto ostrvo“.

U intervjuima koje je dala italijanskoj štampi, Leticija je otkrila da Berluskonija zove „Papi“ (tatica).

U maju 2009. Lario je optužila supruga da se „viđa s maloljetnicama“ i da je „bolestan“, pa je zvanično zatražila razvod. Neposredan povod za ovu odluku bio je odlazak premijera na proslavu 18. rođendana manekenke Noemi Leticije kada joj je navodno poklonio zlatnu ogrlicu ukrašenu dijamantima čija je vrijednost bila oko 6000 eura.

U intervjuima koje je dala italijanskoj štampi, Leticija je otkrila da Berluskonija zove „Papi“ (tatica).

Lario nije bila jedina koja je javno govorila o Berluskonijevim navodnim aferama. Italijanska prostitutka Patricija D’Adario (43) bila je u središtu seksualnog skandala u kome se Berluskoni našao u novembru 2009.

Napisala je memoare pod nazivom „Uživaj, premijeru“ u kojima je slikovito opisan njihov navodni seks i zabave u premijerovoj rezidenciji na kojima je prisustvovalo „20 djevojaka za samo jednog muškarca“. D’Adario tvrdi da je nakon objavljivanja memoara bila napadnuta i da joj je prijećeno.

No, kako je to uobičajeno kad je on u pitanju (bar zasada), Berluskoni poriče da je imao „nedoličan odnos“ sa bilo kojom od ovih žena.

AFERA LUINSKI

Afera američkog predsjednika Bila Klintona sa stažistkinjom Monikom Luinski skoro da ga je koštala mandata, a otkrivanje ove priče je Metu Dradžu pomoglo da postane „najpoznatiji trgovac spektaklima“, kako ga danas zovu.

Na početku skandala Klinton-Luinski, dokaze koji su najviše optuživali predsjednika predstavila je Linda Trip. Bliska prijateljica Monike Luinski snimala je svoje telefonske razgovore sa stažistkinjom Bijele kuće koji su otkrivali intimne detalje njene seksualne veze sa predsjednikom.

Monika Luinski je otkrila da je sa tadašnjim predsjednikom Klintonom imala oralni seks

Kada su ovi snimci predati specijalnom tužiocu Kenetu Staru 1998, došlo je do intenziviranja istrage. Klinton se na sudu zaklinjao da sa Luinski nije imao seksualne odnose.

Monika Luinski je otkrila da je sa tadašnjim predsjednikom Klintonom imala oralni seks. Ona je zadržala čuvenu plavu haljinu za koju je tvrdila da sadrži DNK dokaz o aferi.

Republikanci su u Kongresu pokušali da opozovu predsjednika zbog laganja pod zakletvom, ali u tome nisu uspjeli. Nakon godinu dana suđenja, afera Luinski je okončana 12. februara 1999. kada je Senat SAD oslobodio predsjednika Klintona optužbi.

Nekoliko godina kasnije, Klinton je priznao da je lagao i da je time obmanuo javnost.

Luinski je pokušavala da profitira od toga što je nekoliko godina bila u centru pažnje javnosti, dizajnirajući torbe i vodeći televizijske emisije, ali je na kraju shvatila da joj slava predstavlja suviše teško breme. Preselila se iz SAD u Veliku Britaniju i od tada živi povučeno.

MISTERIJA MONRO-KENEDI

Ovo bi mogao biti jedan od najpoznatijih seksualnih skandala koji se možda nije ni desio. Iako navodna afera nikada nije bila zvanično dokazana, to nije spriječilo spekulacije da je „najomiljeniji“ američki predsjednik Džon F. Kenedi bio u intimnim odnosima sa holivudskom ikonom Merilin Monro.

Spekulacije su dostigle vrhunac nakon što je Monro za Kenedija otpjevala čuveno „Srećan rođendan, gospodine predsjedniče“ u Medison skver gardenu 19. maja 1962.

Predsjednik Kenedi nije bio jedini za koga se govorilo da je u strastvenoj vezi sa ovom glumicom. Kružile su glasine da je Monro u isto vrijeme bila u vezi i sa njegovim bratom, senatorom Robertom Kenedijem. Njeni prijatelji su tvrdili da je Monro bila odana predsjedniku, pošto je sebe zamišljala kao buduću prvu damu.

Da li je porodica Kenedi zaista naredila ubistvo Monro, a zatim namjestila da sve izgleda kao samoubistvo, nikada nije otkriveno.

Njena misteriozna i tragična smrt u avgustu 1962, dodatno je podstakla teorije zavjere da se zbog veze sa braćom Kenedi našla na listi za odstrel, jer je navodno suviše znala i mogla da uništi porodičnu reputaciju.

Samo godinu nakon smrti Monro, izvršen je atentat na Džona Kenedija, a 1968. i na njegovog brata Roberta.

Da li je porodica Kenedi zaista naredila ubistvo Monro, a zatim namjestila da sve izgleda kao samoubistvo, nikada nije otkriveno.

PRINC ČARLS I KAMILA

Da preljube nisu nepoznate ni krunisanim glavama, najbolje pokazuje primjer britanske kraljevske porodice. Tako je najpoznatija javna tajna u Ujedinjenom Kraljevstvu bila veza Čarlsa, princa od Velsa i budućeg britanskog kralja, i Kamile Parker-Bouls, koja je započela još 1970-ih.

Pošto se i Kamilin brak raspao, preljubnici Čarls i Kamila, koja je udajom dobila titulu vojvotkinje od Kornvola, svoju vezu su ozvaničili 2005. godine.

Prva saznanja o ljubavnom trouglu britanska javnost dobila je tek početkom 1990-ih, kada je objavljena knjiga „Dajana: njena istinita priča” i kada se žuta štampa dokopala transkripta intimnih telefonskih razgovora Čarlsa i Kamile.

U specijalnom intervjuu za BBC, princeza Dajana je optužila Kamilu (koju je famozno nazvala „rotvajlerom”) da je glavni krivac za raspad njenog braka (1996. godine zvanično je objavljen razvod).

Pošto se i Kamilin brak raspao, preljubnici Čarls i Kamila, koja je udajom dobila titulu vojvotkinje od Kornvola, svoju vezu su ozvaničili 2005. godine.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, ukoliko bi bila krunisana, Kamila bi bila najneomiljenija britanska kraljica.

AFERA PROFUMO

Afera Profumo, zapaljiva mješavina seksa i špijunaže, Veliku Britaniju je potresala u jeku hladnog rata i odigrala je presudnu ulogu u padu konzervativne vlade premijera Harolda Mekmilana 1963.

Priča je počela 1961. kad je Džon Profumo, ministar odbrane, oženjen tada popularnom glumicom Valeri Hadson, upoznao mladu 19-godišnju Kristin Kiler i započeo s njom tajnu ljubavnu vezu.

Osim što su vanbračne veze tada smatrane duboko nemoralnim, Profumova preljuba sadržala je i elemenat ugrožavanja bezbjednosti zemlje

Afera je otkrivena 1962. kada se ispostavilo da je mlada prostitutka Kiler paralelno bila u vezi i sa Jevgenijem Judžinom Ivanovim, sovjetskim špijunom i vojnim atašeom u ambasadi SSSR-a u Londonu.

Osim što su vanbračne veze tada smatrane duboko nemoralnim, Profumova preljuba sadržala je i elemenat ugrožavanja bezbjednosti zemlje. Iako je mogućnost curenja informacija isključena posebnom istragom, skandal je imao razoran politički učinak.

Ono što je u političkom smislu dokrajčilo Profuma je činjenica da je 1963. u parlamentu lagao o svojoj vezi s Kilerovom, rekavši da njihov odnos „nije bio nedoličan“. Nešto manje od tri mjeseca kasnije, priznao je stvarnu prirodu njihovog odnosa i, osramoćen, podnio ostavku.

Nedugo nakon toga povukao se i premijer Mekmilan. Iako je zvaničan razlog povlačenja bilo pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, smatra se da je njegova odluka izazvana ovom aferom.

Profumo se nakon ostavke posvetio borbi protiv siromaštva u londonskom Ist Endu. Po riječima Pitera Hičensa, on je „na 40 godina nestao u Ist Endu, radeći tihe, pristojne poslove“ prije nego što je povratio izgubljeno dostojanstvo. O aferi nikad nije govorio javno, za razliku od Kilerove koja je objavila autobiografiju.

IZRAELSKI PREDSJEDNIK KRIV ZA SILOVANJE

Ovo je bio jedan od najvećih seksualnih skandala ikad viđen u Izraelu. Moše Kacav je 2007. podnio ostavku na mjesto predsjednika Izraela kada se našao u vrtlogu optužbi za silovanja. Godinu ranije, Kacav je vrhovnom državnom tužiocu prijavio da ga je jedna od njegovih zaposlenih ucjenjivala.

Vrhovni tužilac je odbacio navode Kacava da je žrtva lova na vještice, a sud ga je krajem decembra 2010. proglasio krivim za seksualno napastvovalnje i zlostavljanje tri žene

Istraga se ubrzo okrenula protiv predsjednika, pošto ga je ta žena optužila za silovanje. Uslijedilo je još optužbi prema kojima je Kacav navodno seksualno zlostavljao desetak žena.

Vrhovni tužilac je odbacio navode Kacava da je žrtva lova na vještice, a sud ga je krajem decembra 2010. proglasio krivim za seksualno napastvovalnje i zlostavljanje tri žene. Tokom izricanja presude, tročlano sudsko vijeće - koje je jednoglasno donijelo odluku - saopštilo je da je svjedočenje Kacava „vrvilo od laži i da mu uopšte nisu povjerovali“.

Prije ovoga, Kacavova decenijska karijera nije bila ukaljana nijednim skandalom.

NAJČUVANIJA FRANCUSKA TAJNA

Postojanje vanbračne kćerke bivšeg predsjednika Fransoa Miterana je bilo jedna od najčuvanijih tajni u Francuskoj. Međutim, nakon smrti svog oca, Mazarin Pinžo dugo skrivana od javnosti, objavila je knjigu o svojim traumama iz djetinjstva.

Skandal koji je nazvan „francuski Votergejt“ kasnije je otkrio sve mjere koje je Miteran preduzimao kako bi vanbračnu kćerku držao u tajnosti

Mazarin Pinžo, kćerka Miteranove ljubavnice An Pinžo, otkrila je da Miterana nikada nije smjela zvati „tata“, te da se uvijek morala kriti na podu automobila kad ga je posjećivala u rezidenciji na Jelisejskim poljima. Ovaj oženjeni otac dvoje djece decenijama je većinu vremena provodio u domu svoje ljubavnice u centru Pariza.

Skandal koji je nazvan „francuski Votergejt“ kasnije je otkrio sve mjere koje je Miteran preduzimao kako bi vanbračnu kćerku držao u tajnosti.

Nekoliko bivših vladinih zvaničnika i visokih funkcionera policije našlo se pred sudom zbog prisluškivanja privatnih razgovora stotina ljudi, mahom Miteranovih oponenata, koje je imalo za cilj da spriječi eventualno curenje informacija o postojanju predsjednikove ljubavnice i njihove kćerke.

Francuska javnost je za Mazarin saznala 1994, na kraju Miteranovog predsjedničkog mandata, kada je ona imala 20 godina.

Galerija

Bonus video: