Izrael zabrinut za bezbjednost zbog iranskih brodova

Iran je uputio dva broda - jedan je brod za podršku i snabdijevanje od 33.000 tona, a drugi je patrolna fregata. Oba broda su britanske proizovodnje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 11:49h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Iran da pokušava da koristi nestabilnu situaciju u Egiptu tako što je uputio dva ratna broda kroz Suecki kanal do Mediterana.

"Danas smo svjedoci nestabilnosti u regionu u kojem zžvimo a Iran pokušava da to iskoristi i proširi svoj uticaj tako što je uputio dva ratna broda kroz Suecki kanal", navodi se u saopštenju izraelskog premijera i ocijenjuje da je "takva inicijativa ozbiljna"."Izrael smatra da je takva inicijativa ozbiljna kao i drugi razvoj događaja što potkrepljuje ono što godinama pričamo a to je potreba da se poveća bezbjednost Izraela", dodao je Netanjahu.Prema njegovim riječima, budžet odbrane ćebiti povećan u toj zemlji.Izraelska vlada danas treba da razmotri uvođenje mjera štednje u svim ministarstvima, osim u ministarstvu odbrane, obrazovanja i socijalnih pitanja.Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman oceijnio je u srijedu kao provokaciju slanje iranskih ratnih brodova u Mediteran, kroz Suecki kanal, što se dessava prvi put od islamske revolucije 1979. godine.Iran je uputio dva broda - jedan je brod za podršku i snabdijevanje od 33.000 tona, a drugi je patrolna fregata. Oba broda su britanske proizovodnje.

Prvi - Karg, ima osoblje od 250 ljudi i može da primi do tri helikoptera, a drugi Alvand posjeduje rakete.Izrael smatra da Iran predstavlja veliku prijetnju zbog nuklearnog programa i poziva teheranskih vlasti za uništenje Izraela kao države i podrške radikalnim pokretima Hamas i Hezbolah u Libanu, koji se na sjeveru graniči sa Izraelom.

Bonus video: