U našoj galaksiji 500 miliona naseljivih planeta?

Tih 500 miliona planeta se nalazi u "ne previše vrućoj" i "ne previše hladnoj zoni", što omogućava razvijanje živih organizama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 09:04h

U našoj galaksiji, Mliječni put, postoji zaista astronomski broj planeta - najmanje 50 milijardi njih, pri čemu na najmanje 500 miliona postoji mogućnost za nastanak života, objavljeno je na naučnom skupu u Vašingtonu.

Tih 500 miliona planeta se nalazi u "ne previše vrućoj" i "ne previše hladnoj zoni", što omogućava razvijanje živih organizama.

Do tog broja se došlo na osnovu prvih rezultata posmatranja s teleskopa Kepler američke organizacije za istraživanje svemira NASA, prenosi Beta.

Jedan od glavnih naučnika koji rade na teleskopu Kepler, Vilijam Borocki, rekao je da su naučnici razmotrili broj planeta koji su pronašli u prvoj godini pretrage malog dijela neba i onda procijenili koliko je vjerovatno da zvijezde imaju planete.

Naučnici su zaključili da svaka druga zvijezda ima planete i da jedna od 200 zvijezda ima planete koje se nalaze u zoni koja omugućava postanak života, rečeno je u subotu na godišnjem skupu Američkog udruženje za napredak nauke.

Za sada je teleskopom Kepler pronađeno 1.235 planete, od kojih se 54 nalaze u zoni u kojoj može da nastane život.

Glavni cilj misije Keplera nije ispitivanje pojedinih planeta, već da astronomima da uvid u to koliko planeta, posebno potencijalno naseljivih, postoji u našoj galaksiji.

Naučnici su godinama vjerovali da u galaksiji Mlečni put postoji 100 milijardi zvezda, ali su prošle godine naučnici s univerziteta Jejl ustanovili da postoji skoro 300 milijardi zvezda.

Bonus video: