Ekstremisti u Libiji uzeli taoce

Al-Dzzazira javlja da je prema njenim bolničkim podacima u Libiji, od početka nemira, poginulo 200 osoba.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2011. 12:39h

Jedna visoki libijski zvaničnik izjavio je da je jedna grupa islamskih ekstremista uzela kao taoce pripadnike bezbjednosti i građane na istoku Libije."Islamska ekstremistička grupa koja se zove 'Islamski emirat Barka' (nekadašnji naziv sjeverozapadnog dela Libije), uzela je kao taoce pripadnike snage bezbjednosti i građane", rekao je neimenovani libijski visoki zvaničnik, ne navodeći broj talaca.Prema njegovim riječima, uzimanje talaca počelo je posljednjih nekoliko dana tokom sukoba u zemlji.

Po nezvaničnim informacijama 200 mrtvih

Libijci se i danas okupljaju i protestuju protiv režima Moamera el-Gadafija, ocijenivši da je nasilje snaga bezbjednosti od kada su prošle nedjelje počeli protesti samo ojačala njihove redove, prenosi američka televizijska mreža CNN.

Bengazi, uporište opozicije na istoku Libije, postao je mjesto najvećih sukoba. Demonstranti su postavili svoje barikade i mnogi su proveli noć na otvorenom i planiraju danas novi skup, dodaje CNN.

Katarska televizija Al-Džazira javila je pozivajući se na izjave očevidaca, da duge kolone vojnih vozila putuju ka istočnom dijelu Libije, prema gradovima Bengazi, Baida i Tobruk.

Al-Džazira prenosi da se protest širi i ka zapadu zemlje, gdje građani Misurate mirno demonstrariaju protiv ponašanja policije, ali ne i protiv samog režima.

Svetski mediji navode da konfuzija vlada u celoj Libiji i da se zbog ograničenog kretanja stranih novinara i ograničenog i negdje prekinutog pristupa internetu i mobilnoj telefoniji, nemoguće provjeriti neke informacije s lica mjesta.

Mediji navode da libijski državni mediji šturo prenose šta se događa u zemlji, a libijska državna televizija prikazala je sinoć snimke skupova, organizovanih u znak podrške Gadafiju, kao i saopštenja vlade da je povećala plate zaposlenim u javnom sektoru i oslobodila oko sto političkih zatvorenika.

Al-Dzzazira javlja da je prema njenim bolničkim podacima u Libiji, od početka nemira, poginulo 200 osoba.

Britanska televizijska mreža BBC javila je da je nepoznat broj ljudi, uključujući i djecu ubijen u Bengaziju i dodala da libijski vojnici pucaju na antivladine demonstrante.

BBC prenosi izjave očevidaca, koji su opisali scene haosa, pošto snajperisti s krovova zgrada pucaju na demonstrante, dok se demonstranti bore protiv vladinih snaga.

Bolnički izvori u Bengaziju navode da je u jednoj lokalnoj bolnici prebačeno nekoliko stotina povrijeđenih demonstranata.

BBC dodaje da je u Bengaziju i Al-Baidi, takođe na istoku zemlje, situacija potpuno izmakla režimskoj kontroli.

Bonus video: