NAVI PILAJ

I UN osudile primjenu sile nad demonstrantima

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je danas osudila "nezakonite i prekomjerno represivne" reakcije vlasti zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike na "legitimne zahtjeve" stanovništva koje demonstrira.
0 komentar(a)
Navi Pilaj, Foto: Beta
Navi Pilaj, Foto: Beta
Ažurirano: 27.02.2019. 02:09h

"Priroda i obim kršenja ljudskih prava u nekoliko zemalja regiona, kao odgovor onima koji mirno demonstriraju u odbranu svojih osnovnih prava i sloboda su zabrinjavajući", rekla je Pilaj, piše u saopštenju objaljenom u Ženevi.

Pilaj "osuđuje protivzakonite i pretjerano represivne reakcije mnogih vlada na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi, suočenim sa legitimnim zahtjevima stanovništva".

Ona je osudila ubistva, proizvoljno hapšenje, mučenje, proizvoljnu zabranu prava na protest ili ograničavanje pristupa internetu čega ima u regionu.

"Bliski Istok i Sjeverna Afrika su regioni puni gnjeva" zbog krize i zbog "decenija zanemarivanja težnji ljudi da ostvare svoja građanska i politička prava, kao i ekonomska, socijalna i kulturna", rekla je Pilaj.

"Volja naroda mora da bude osnova autoriteta vlasti", rekla je zvaničnica UN.

"Vlade treba da se odazovu (zahtjevima stanovnika).  Pribjegavanje represivnim mjerama samo razgorijeva frustracije, gnjev, nestabilnost, što svakako nije u nacionalnom interesu."

"Hitno treba izvesti političke i ekonomske reforme", pozvala je Pilaj.

U svijetlu narodnih pobuna koji su dovele do pada Zin El Abidin Ben Alija u Tunisu i Hosnija Mubaraka u Egiptu, talas protesta protiv autoritarnih režima se širi arapskim svijetom, pod pritiskom demonstracije sile koja je ove nedjelje ostavila desetine mrtvih.

Izražavajući žaljenje zbog smrti demonstranata posljednjih nedjelja u Alžiru, Iranu, Iraku, Libiji, Jemenu i Bahreinu, Pilaj je osudila "upotrebu sile od strane bezbjednosnih zvaničnika u Libiji koja je izazvala smrt više od 20 ljudi".

Ona je rekla i da je "veoma zabrinuta" zbog toga što su iranski poslanici pozvali na likvidaciju nekih opozicionih lidera.

Pilaj je osudila upotrebu oružja protiv demonstranata i elektrošok palica u Jemenu, kao i bojeve municije u Libiji i Bahreinu.

Šefica UN za ljudska prava je rekala da je "uznemirena" zbog "namjernog napada snaga bezbjednosti na neke profesije... na novinare, advokate i humanitarne aktiviste".