PROVOKACIJA IZRAELA?

Iran od Egipta traži dozvolu za prolazak 2 ratna broda kroz suecki kanal

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman je u srijedu kazao da je plan Irana - „provokacija“.
86 pregleda 0 komentar(a)
Liberman, Foto: Wn
Liberman, Foto: Wn
Ažurirano: 27.02.2019. 02:09h

Egipat je juče saopštio da je dobio zahtjev da iranskim brodovima omogući prolazak kroz Suecki kanal, što je izraelski desničarski ministar spoljnih poslova opisao kao „provokaciju“.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Egipta je agenciji Rojters kazao da je zahtjev proslijeđen Ministarstvu odbrane i nadležnim organima na Sueckom kanalu.

Egipatska vojska je saopštila da se u zahtjevu se navodi da iranski brodovi ne nose vojnu opremu, kao ni nuklearni ili hemijski sadržaj. U saopštenju se dodaje da se dva broda trenutno nalaze u Crvenom moru.

„Ministarstvo odbrane trenutno razmatra zahtjev“, navodi se u saopštenju.

Jedan vojni izvor je Rojtersu kazao da ministarstvo i oružane snage procjenjuju da li sadržaj brodova odgovara opisu u pismenoj molbi, te da će sprovesti neophodne bezbjednosne mjere za prolazak ukoliko isti brodovima bude dozvoljen.

Iranska državna televizija je u četvrtak saopštila da će dva ratna broda biti prvi iranski ratni brodovi koji će proći kanalom od revolucije koja se 1979. dogodila u zemlji.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman je u srijedu kazao da je plan Irana da pošalje brodove kroz kanal - na putu ka Siriji, savezniku Teherana - „provokacija“.

Izraelski Prvi kanal državne televizije je objavio da je Liberman, surovi ultra-desničarski član vladajuće konzervativne koalicije, kazao kako izraelsko Ministarstvo odbrane „više voli da ignoriše“ ovaj zahtjev za prolazak brodova.

Za privremenu vojnu vladu Egipta – koja ima bliske veze sa SAD i koja vlada od 11. februara, kada je predsjednik Hosni Mubarak zbačen sa vlasti – potez Irana predstavlja nepoželno ometanje.

Suecki kanal je vitalna komercijalna i strategijska arterija između Evrope, Zaliva i Azije. To je takođe vodeći izvor prihoda egipatske vlade.

Iranska polu-zvanična novinska agencija Fars je 26. januara saopštila da iranski vojni kadeti idu na jednogodišnju obuku na Crvenom moru i, preko Sueca, na Mediteran.

Iz Bijele kuće je saopšteno da Sjedinjene Države nadgledaju mogući tranzit dva iranska vojna broda kroz Suecki kanal i ne smatraju da se Iran neodgovorno ponaša u regionu.