Tramp: Izgleda da je Sirija srušila ruski avion

"Uradili smo odličan posao u Siriji u iskorjenjivanju Islamske države zbog čega i jesmo tamo.Blizu smo da završimo posao", kazao je Tramp
75 pregleda 3 komentar(a)
Andžej Duda, Donald Tramp, Foto: Reuters
Andžej Duda, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2018. 19:57h

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je danas da izgleda da je Sirija srušila ruski avion i dodao da su Sjedinjene Američke Države i druge zemlje blizu da eliminišu Islamsku državu u regionu.

"Čini mi se na osnovu činjenica da je Sirija srušila ruski avion. Razumio sam da je 14 ljudi poginulo i to je vrlo tužno, ali to se dešava", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, prenosi Rojters.

"Uradili smo odličan posao u Siriji u iskorjenjivanju Islamske države zbog čega i jesmo tamo. Blizu smo da završimo posao", kazao je Tramp.

Duda je rekao Trampu da bi želio stvaranje stalne američke baze u Poljskoj i da bi ona trebalo da se zove Fort Tramp.

Tramp je rekao da razmatra takvu ideju i da je Poljska ponudila da za bazu plati više od dvije milijarde dolara.

Tramp i Duda su danas razgovarali u Beloj kući, i složili se da ojačaju vojne, energetske i trgovinske veze, kao i da savez dvije zemlje "nikada nije bio jači".

Poljska je tražila da SAD svoje vojno prisustvo u Poljskoj učini stalnim.

Tramp je rekao da "veoma ozbiljno" razmišlja o većem vojnom prisustvu u Poljskoj.

Poslije sastanka s Dudom, Tramp je novinarima rekao da je Poljska "voljna da da veliki doprinos da bi SAD došle i imale prisustvo u Poljskoj. Tramp je rekao da je to pitanje "nešto o čemu će se razgovarati".

Usljed ruskih aktivnosti u regionu, Poljska traži da 3.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Poljskoj na bazi rotacije budu podignuti na nivo šireg i stalnog vojnog prisustva. SAD bi odluku mogle donijeti početkom naredne godine.

Glavne teme razgovora su bile bezbjednost, trgovina i energetika. Duda je zahvalio Trampu jer mu je Varšava bila prva stanica na evropskoj turneji poslije inauguracije i rekao da je Trampov govor tom prilikom bio "veoma važan trenutak" za odnose dvije zemlje.

Američki predsjednik je ponovio kritike na račun "Sjevernog toka 2", koji je nazvao "smiješnim" i lošim za njemački narod.

Poljska želi da poveća količinu tečnog gasa koji kupuje od SAD kao način za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Bonus video: