SAMO ĆUTALI

CBS 4 dana krio da je novinarka napadnuta u Egiptu

Iako je novinarka brutalno pretučena i seksualno zlostavljana pola sata, CBS je objavljivanje te vijesti odložio.
0 komentar(a)
Lara Logan, Foto: Zimbio
Lara Logan, Foto: Zimbio
Ažurirano: 17.02.2011. 19:34h

Nakon što je CBS u utorak objavio da je njihova novinarka Lara Logan (39) u blizini trga Tahrir u Kairu napadnuta (u medijskim izvještajima o tom nasilnom događaju nigdje se izričito ne navodi da je silovana, a izvori bliski Wall Street Journalu čak su i demantovali da je riječ o silovanju) stigle su optužbe na račun te TV stanice.

Iako je novinarka brutalno pretučena i seksualno zlostavljana pola sata (aktivisti u Egiptu insistiraju na tezi da je napala banda koja podržava Mubaraka), na dan ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka , 11. februara, CBS je objavljivanje te vijesti odložio, učinivši to tek četiri dana kasnije.

Zbog toga su američkoj TV stanici upućene brojne kritike onih koji smatraju da je bilo važno da se o tome obavijeste drugi mediji koji su na mjestu događaja takođe imali svoje reportere, među kojima i mnoge žene.

A ako ne taj isti dan, onda u subotu, kad je Lara Logan odletjela kući u SAD, na Facebooku su, recimo, naglašavali svi oni koji nisu mogli razumjeti ni zašto je CBS nedjelju dana prije, kad je Loganovu zadržala egipatska vojna policija, njena matična kuća izjavila da “neće komentarisati, niti na bilo koji način otkrivati aktivnosti, kretanja ili lokaciju svojeg osoblja”.

Logan je tad Ekvajeru rekla da su nju i njeno osoblje “uhapsili, zadržali i ispitivali svezanih očiju, s lisicama na rukama, držeći na nišanu”, te da su “pretukli njihovog vozača”.

Tri dana prije napada Loganova je nastupila u šou Čarlija Rouza u kojem je ponovno komentarisala svoje zatočeništvo nedjelju dana ranije, rekavši: "Da, vratila bih se. To bi u potpunosti zavisilo od okolnosti. Kad bih mogla dobiti intervju s Hosnijem Mubarakom, vratila bih se sjutra. Hoći li se vratiti i baciti u istu situaciju?

To mi se ne čini pametnim… Teško mi je ne biti blizu ove priče. U izvjesnom smislu osjećam kao da sam profesionalno zakazala. Da sam luzer jer nisam ispunila očekivanja. A tu odgovornost shvatam vrlo ozbiljno. U osnovi osjećam da mi je u krvi da budem tamo"

Oporavak ide dobro, zvao i Obama

Atraktivnoj ratnoj reporterki obratio se i predsjednik Barak Obama, kako bi izrazio svoje saosjećanje zbog traume koju je proživjela, prenosi jutarnji.hr.

"Oporavak u jednoj američkoj bolnici’ primaknuo se kraju, a Logan je napustila bolnicu ‘vrlo dobro raspoložena’, izvijestio je CBS, koji, baš kao ni službenik Bijele kuće, koji je juče medijima potvrdio da je primila poziv od predsjednika, nije htio reći ništa o sadržaju njihovog razgovora.

Novinarka se proslavila 2001. intervjuom s generalom Babajanom, zapovjednikom Sjeverne alijanse koju podržavaju SAD i Velika Britanija u Afganistanu, u njenom domu u predgrađu Vašingtona, a rekla je da će se vratiti na posao nakon oporavka.

Inače, bivši model za kupaće kostime jednom je za svoj privatni život rekla da je to ‘krma za tabloide’, jer ju je suprugova bivša žena optužila da je uništila njihov brak, a navodno se udvarala i jednom kolegi u vrijeme kad je već bila u vezi sa Džoom Burketom, s kojim ima dvogodišnjeg sina.

Nir Rozen se izvinio

Novinar Nir Rozen koji je objavio na svom Tviter profilu da "napad na Loganovu i nije toliko strašan" se izvinio zbog svojih komentara.

Još nekoliko vrlo negativnih komentara se pojavilo na internetu nakon incidenta.

Blogerka Debi Šusel je rekla "da je Loganova znala šta je čeka, i da ne može od muslimana ništa drugo da očekuje", a brojni anonimni komentatori su optužili Loganovu da je izazvala napad.