Najjača erupcija na Suncu u posljednje 4 godine

Britanski centar za geološka istraživanja izdao je upozorenje o mogućoj geomagnetnoj oluji i saopštio da će posmatrači možda moći da vide atmosferski fenomen auroru.
85 pregleda 0 komentar(a)
Erupcija Sunca, Foto: NASA
Erupcija Sunca, Foto: NASA
Ažurirano: 16.02.2011. 19:00h

Na Sunčevoj površini se dogodila takozvana erupcija x-klase, najjača erupcija u posljednje četiri godine, kažu naučnici koji prate ove aktivnosti.

Erupcije x-klase predstavljaju najjači tip i mogu da utiču na sisteme komunikacije na Zemlji.

Svemirski brod NASA-inog Observatorija za posmatranje sunčeve dinamike (SDO) registrovao je intenzivne baklje ekstremnog ultraljubičastog značenja koje je poticalo sa jedne Sunčeve pjege.

Britanski centar za geološka istraživanja (BGS) izdao je upozorenje o mogućoj geomagnetnoj oluji i saopštio da će posmatrači možda moći da vide atmosferski fenomen auroru (poznat kao „Sjeverna zora“) iz sjevernih oblasti Ujedinjenog Kraljevstva.

Pomenuta džinovska erupcija se dogodila 15. februara i bila je usmjerena ka planeti Zemlji.

Preliminarni podaci sa svemirskih brodova „Stereo-B“ i „Soho“ pokazuju da je eksplozija proizvela munjevito, ali ne toliko svijetlo koronalno izbacivanje mase (CME) – stručni naziv za oblake čestica koji se u svemir oslobađaju prilikom erupcija.

Nepredvidive erupcije na Sunčevoj površini mogu da utiču na modernu tehnologiju na Zemlji, poput elektro-energetskih mreža, sistema za komunikaciju i satelita.

Juče je BGS objavio arhivu geomagnetnih zapisa koji se rijetko mogu vidjeti, a koji omogućavaju pogled u „svemirske vremenske prilike“ koji seže unazad do Viktorijanskog doba (XIX vijek).

Naučnici BGS-a tvrde da studije solarnih oluja iz prošlosti mogu da pruže informacije potrebne da se predvide buduće vremenske prilike u svemiru, te da tako doprinesu smanjenju prijetnji nacionalnoj infrastrukturi.

„Sjeverna svjetlost“ (aurora borealis) se već mogla vidjeti u Sjevernoj Irskoj i drugim dijelovima UK južnije nego što je to uobičajeno. Dalja solarna aktivnost se očekuje u toku sljedećih nekoliko dana.

Istraživači kažu da se Sunce budi nakon perioda smanjene aktivnosti koji je trajao nekoliko godina.

Bonus video: