U Šetnji za Tibet poginuo nećak Dalaj Lame

Vozač automobila koji je udario Norbua, 31-ogodišnji Kit O\'Del iz obližnjeg Palm Kousta, ni njegov petogodišnji sin koji je sa njim putovao, nijesu povrijeđeni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 20:04h

Dalaj Lamin 45-ogodišnji nećak poginuo je u ponedjeljak veče na priobalnoj magistrali u Floridi, u prvom dijelu onoga što je trebalo da bude 480 km duga protesta šetnja sa ciljem da se skrene pažnja na položaj Tibeta, prenosi Rojters.

Jigme K. Norbu je na mjestu proglašen mrtvim, saopštila je saobraćajna policija. Nakon što je pao mrak, Norbu je hodao duž autoputa A1A kada ga je udarilo vozilo.

Vozač automobila koji je udario Norbua, 31-ogodišnji Kit O'Del iz obližnjeg Palm Kousta, ni njegov petogodišnji sin koji je sa njim putovao, nijesu povrijeđeni.

Nesrećni slučaj ostaje pod istragom, a optužbe nisu podignute.

Kako bi skrenuo pažnju na represije koje trpe Tibetanci od strane komunističke Kine, Norbu je u SAD i inostranstvu biciklom ili pješice prešao više od 12.000 km.

Veliki broj Tibetanaca pati pod kineskom upravom, a ovaj siromašni i udaljeni region koji su potresale etničke tenzije, je bio poprište krvavih protesta 2008. godine.

Peking okrivljuje tibetanskog duhovnog lidera u egzilu, Dalaj Lamu, za podstrekivanje nasilja, što je optužba koju on snažno odbacuje.

Bonus video: