Indijski ministar u UN pročitao tuđi govor

S.M. Krišna je preko 3 minuta čitao govor portugalskog ministra spoljnih poslova.
0 komentar(a)
UN, Foto: Wikipedia
UN, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.02.2011. 10:32h

Prvi nastup Indije pred Savetom bezbednosti UN otkako je postala njegova članica, ostaće upamćen po gafu indijskog ministra spoljnih poslova S. M. Krišne, koji je delegatima pročitao tudji govor, piše danas londonski dnevnik “Tajms”.

Na početku Krišininog obraćanja bile su uobičajene fraze, ali prisutni su bili iznenađeni kada su čuli vremešnog Krišnu kako izražava duboko zadovoljstvo zbog prisustva dveju zemalja u kojima se govori portugalski jezik.

Diplomate su počele da se pitaju šta se krije iza tog “dubokog zadovoljstva”. “Da se Indija ne sprema da objavi novi savez sa Brazilom, ili možda da se odrekne engleskog u korist portugalskog jezika?”, piše list.

Međutim, kada je Krišna počeo da govori o koordinisanim aktivnostima Evropske unije i Ujedinjenih nacija, indijski ambasador u UN shvatio je da njegov šef, u stvari, čita govor portugalskog ministra spoljnih poslova Luiša Amada, koji je unapred podijeljen učesnicima skupa.

Indijski ambasador je smesta doturio Krišni pravi govor.

Šef indijske diplomatije nije se mnogo uzbudio zbog diplomatskog gafa, priznavši da je pred sobom imao mnoštvo papira i da je slučajno uzeo one pogrešne.

“Tajms” podseća da to nije Krišnin prvi diplomatski lapsus.

U januaru je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostujućim ministrom spoljnih poslova Avganistana, uporno govorio o svom gostu iz Pakistana.

Bonus video: