SAD: Rusija nema opravdanja za odluku da protjera 60 američkih diplomata

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je rekla da Rusija ne treba da se ponaša kao žrtva
72 pregleda 9 komentar(a)
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2018. 07:53h

Sjedinjene Američe Države (SAD) smatraju da nema opravdanja za odluku Rusije da protjera 60 američkih diplomata i zatvori konzulat SAD u Sankt Peterburgu, prenosi Tanjug.

Američki Stejt department saopštio je juče da takva odluka Rusije pokazuje da Moskva nije zainteresovana za diplomatiju i da Vašington zadržava pravo da preduzme dalje akcije.

"Jasno je prema spisku koji nam je dat da Ruska Federacija nije zainteresovana za dijalog o pitanjima koja se tiču naše dvije zemlje", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert novinarima.

"Zadržavamo pravo da odgovorimo", dodala je ona, prenosi Rojters.

Ona je rekla da Rusija "ne treba da se ponaša kao žrtva", naveo je AP.

Američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Hantsmenu je u ruskom ministarstvu vanjskih poslova uručena protestna nota zbog protjerivanja ruskih diplomata iz SAD.

Takođe mu je dostavljen spisak od 60 američkih diplomata koji treba da napuste Rusiju do 1. aprila, kao i nalog o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu.

SAD su ranije ove nedjelje donijele odluku da protjeraju 60 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Britanijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Istu odluku donijelo je više od 25 zemalja koje su najavile protjerivanje ukupno preko 150 ruskih diplomata.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će isti pristup kao u slučaju SAD, biti primijenjen kada je riječ o drugim zemljama, koje su protjerale ruske diplomate ove nedjelje.

Bonus video: