Vlada Tunisa protiv intervencije italijanskih snaga

Zbog povećanog priliva imigranata lokalne vlasti su zatražile podrsku Rima, s obzirom da je tokom sedmice na ostrvo već pristiglo više hiljada ljudi, prenio je Rojters.
0 komentar(a)
imigranti, Foto: Beta
imigranti, Foto: Beta
Ažurirano: 14.02.2011. 07:52h

Portparol prelazne vlade Tunisa Tajeb Bakuš osudio je najavu ministra unutrašnjih poslova Italije Roberta Maronija da će zatražiti da italijanske bezbjednosne snage budu poslate u Tunis, kako bi spriječile odliv ilegalnih imigranata na italijansku teritoriju.

"To je neprihvatljivo. Narod Tunisa odbacuje razmiještanje stranih snaga na našoj teritoriji", kazao je Bakuš televiziji Al Arabija.

Maroni je ranije izjavio da će zatražiti od vlasti te sjevernoafričke države da italijanske snage "intervenišu u Tunisu i spriječe odliv (imigranata)", prenio je AFP.

Svjetski mediji javili su da je tokom prošle noći oko 1.000 novih ilegalnih imigranata prebjeglo iz Tunisa na italijansko ostrvo Lampeduza.

Zbog povećanog priliva imigranata lokalne vlasti su zatražile podrsku Rima, s obzirom da je tokom sedmice na ostrvo već pristiglo više hiljada ljudi, prenio je Rojters.

Italijanska vlada je proglasila stanje humanitarne katastrofe i dala lokalnim vlastima šira ovlašćenja u kontroli priliva imigranata.

Britanskoj agenciji je u italijanskoj vladi rečeno da će zvaničnici razmotriti situaciju u direktnom kontaktu sa privremenom vladom Tunisa.

Bakuš je kazao da će prelazne vlasti razmotriti novonastali problem i da je to pitanje za bezbednosne snage.

"Kabinet mora to da raspravi kada nas italijanska vlada kontaktira, jer nas oni još nisu direktno obavijestili", rekao je on američkoj agenciji AP.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini ponovo je pozvao Evropsku uniju da pomogne u rješavanju problema, pošto se jedan ribarski brod nasukao na tunišanskoj obali, pri čemu je najmanje jedan čovjek poginuo.

Bonus video: