NEGDJE MOGUĆ I ŽIVOT

Teleskop Kepler otkrio niz planeta nalik Zemlji

Naučnici kažu da je šest novih planeta već potvrđeno, ali da će vjerovatno na kraju biti potvrđeno 80 odsto od ukupno 1.200
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 21:23h

Naučnici američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira (NASA) su objavili otkrića niza planeta nalik Zemlji među podacima koje je prikupio svemirski teleskop Kepler.

Kako je prenijela vašingtonska medijska kuća Glas Amerike (Voice of America), te planete su samo neke od više od 1.200 mogućih planeta, novootkrivenih u misiji teleskopa Kepler.
Naučnici kažu da je šest novih planeta već potvrđeno, ali da će vjerovatno na kraju biti potvrđeno 80 odsto od ukupno 1.200.

Prije ove najnovije vijesti, ukupni broj tzv. egzoplaneta, izvan Sunčevog sistema, bio je oko 500.

Glavni naučnik na projektu Kepler, Vilijam Borucki kaže da je taj broj dramatično porastao novim podacima iz malog dijela neba koji je dosad proučen.

"Kepler gleda 1/400 dio sekunde neba. Kad bismo imali 400 takvih vidnih polja, vidjeli bismo 400 puta više kandidata za status planeta," primijetio je Borucki.

Borucki je rekao da ga je zapanjilo otkriće 68 još nepotvrđenih planeta, veličine Zemlje ili manjih, zatim 54 u zonama mogućeg življenja, gde umjerene temperature dozvoljavaju postojanje tekuće vode.

Naučnik Džek Lisauer je iznio da je pomoću teleskopa otkriven i sistem planeta koje orbitiraju blizu zvijezde koja je nazvana Kepler 11.

"Kepler 11 je iznenađujuće ravan i kompaktan sistem od šest planeta. Pet unutrašnjih su posebno blizu jedna drugoj, nešto što nismo mislili da bi se moglo dogoditi za svjetove te veličine", rekao je Lisauer.

Lisauer je kazao da su te planete manje gustoće od Zemlje i prevruće za život, ali već samo njihovo otkriće natjeraće naučnike da revidiraju svoje poglede na nastanak planetarnih sistema.

Astronom sa američkog Univerziteta Jejl, Debra Fišer, je pak ukazala da amateri-astronomi iz čitavog svijeta pomažu u analizi novih podataka, putem internet sajta PlanetHunters.org.

"Šalju nam pozdrave iz Turske, Rusije, Poljske, Španije, Kanarskih otoka, Italije, Brazila, Argentine, Čilea... To je stvarno nevjerovatno" - rekla je ona.

Naučnici temelje svoje zaključke o vjerovatnom postojanju planeta djelimično na periodičnom zatamnjenju sjaja zvijezde, koje ukazuje ili na orbitirajuće planete ili na dvojnu zvijezdu.

No, za potvrdu postojanja neke planete potrebno je sprovesti iscrpna posmatranja teleskopima na Zemlji, naveli su naučnici.

Većina novih planeta, kako se čini, veličinom nadmašuju Zemlju i bliže su Neptunu ili Jupiteru.

Preporučujemo za Vas