Demonstranti u Egiptu ostaju do ispunjenja zahtjeva

Strane agencije su objavile da su mase slavile na Tgu oslobođenja dok su organizatori pozvali vojsku da ispuni zahtjeve, uključujući raspuštanje parlamenta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2011. 18:42h

Novo vojno rukovodstvo Egipta poručilo je naciji da je posvećeno civilnoj vladavini nakon zbacivanja predsjednika Hosnija Mubaraka i da će poštovati sve sporazume.

Prodemokratski aktivisti na Trgu oslobođenja (Tahrir) u Kairu obećali su da će ostati dok Vrhovni vojni savjet prihvati njihov plan demokratskih reformi, javio je Rojters.

Širom Bliskog istoka, autokratski vladari procjenjuju svoje šanse za opstanak nakon što je Mubarak primoran na ostavku u dramatičnom 18-dnevnom ustanku koji je izmijenio pravac egipatske istorije i uzdrmao Vašington i njegove saveznike.

„Arapska Republika Egipat je posvećena svim regionalnim i međunarodnim obavezama i sporazumima,“ saopštio je na državnoj televiziji visoki vojni zvaničnik.

Polu-revolucije ubijaju narode

Rojters ocjenjuje da je cilj ove poruke da smanji zabrinutost u Izraelu, koji je 1979. sklopio mirovni sporazum sa Egiptom, prvom arapskom nacijom koja se pomirila sa jevrejskom državom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pozdravio tu objavu, prenio je Rojters. U još jednom potezu u cilju uspostavljanja reda, armija je saopštila da će „garantovati mirnu predaju vlasti u okviru slobodnog, demokratskog sistema koji omogućava izabranu, civilnu vladavinu državom u cilju izgradnje demokratske, slobodne države“.

U komentaru nakon saopštenja vojske, egipatska islamistička organizacija Muslimanska braća, koju Sjedinjene Američke Države gledaju sa sumnjom, poručila je da ne teži osvajanju vlasti i pohvalila je napore novih vojnih vladara da predaju vlast civilima.

Strane agencije su objavile da su mase slavile na Tgu oslobođenja dok su organizatori pozvali vojsku da ispuni zahtjeve, uključujući raspuštanje parlamenta i ukidanje 30-godišnjeg vanrednog stanja koje je Mubarak koristio da uguši suprotstavljene glasove.

„Vojska je sa nama, ali mora ispuniti naše zahtjeve. Polu-revolucije ubijaju nacije,“ rejkla je za Rojters farmaceut Gada Elmasalmi (43). „Sada znamo gdje je naše mjesto, kada god bude nepravde, doći ćemo na Trg oslobođenja.“

Ostaje da se vidi ima li vrhovna komanda želje za brzim prelaskom na istinsku parlamentarnu demokratiju.

Burna događanja u Egiptu su izazvala potrese u inostranstvu. Rojters je prenio da su u Sani, prestonici Jemena, prekinute demonstracije oko dvije hiljade ljudi nakon sukoba sa provladinim demonstrantima naoružanim noževima i palicama. U Alžiru su hiljade policajaca spriječile marš protivnika vlade.

Vjeruje sa da 82-godišnji Mubarak boravi u njegovj rezidenciji u Šarm el-Šeiku, ljetovalištui na Crvenom moru.

Televizija Al Arabija je javila da će vojska uskoro smijeniti vladu i raspustiti parlament.

Stanovnici Kaira su se fotografisali sa nasmijanim vojnicima držeći cvijeće, prvog dana ere nakon Mubaraka, prenio je atmosferu dopisnik Rojtersa.

Karnevalso raspoloženje se nastavilo na glavnom trgu, odakle je vojska uklonila kontrolne punktove i neke improvizovane barikade. Volonteri su ponosno raščišćavali trg.

Savjet za odbranu revolucije Rojters je objavio da se u „Narodnom kominikeu br. 1”, koje su izdali organizatori protesta, traži raspuštanje vlade koju je Mubarak imenovao 29. janaura, kao i parlamenta koji je izabran na pokradenim izborima prošle godine.

Neki organizatori osnivaju Savjet povjerenika za odbranu revolucije i pregovore sa vojnim savjetom. „Savjet će imati ovlašćenje da poziva na organizovanje ili obustavu protesta u zavisnosti od toga kako se situacija bude odvijala,” kazao je jedan od njih.

Reformisti žele prelazni petočlani predsjednički savjet od četiri civila i jednog vojnog oficira. U kominikeu se poziva na formiranje prelazne vlade koja će obaviti pripreme za održavanje izbora u roku od devet mjeseci, kao i organa koji bi sastavio novi demokratski ustav.

Galerija

Bonus video: