Demonstranti sa trga Tahrir i dalje traže odlazak Mubaraka

Okupljeni demonstranti skandirali su "Narod hoće da režim padne", što je postao lajtmotiv protesta u Egiptu u kojima je do sad poginulo oko 300 ljudi.
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Rojters
Egipat, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.02.2011. 10:27h

Demonstranti koji traže odlazak sa vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u velikom su se broju okupili na trgu Tahrir u Kairu uprkos upozorenju vlasti da će vojska intervenisati ako dođe do većih nereda.

Kako prenosi agencija Frans pres, već od ranog jutra okupljeni demonstranti skandirali su "Narod hoće da režim padne", što je postao lajtmotiv protesta u Egiptu u kojima je do sad poginulo oko 300 ljudi.

Kako prenosi agencija, tenkovi su i dalje postavljeni kod Egipatskog muzeja koji se nalazi pored trga Tahrir.

Više stotina demonstranata juče se okupilo kod parlementa i zgrade vlade, a dio njih proveo je noć u šatorima blizu parlamenta i na trgu Tahrir.

"Ako ne poginemo ovdje, umrijećemo u zatvoru. Radije ću da ovdje umrem", rekao je agenciji Frans pres jedan učesnik protesta.

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit upozorio je u utorak demonstrante da će vojska intervenisati u slučaju da dođe do većih nereda.

Kina odbacuje strano miješanje u probleme u Egiptu

Kina je izrazila zabrinutost zbog političke krize u Egiptu, ali se protivi nastojanjima iz inostranstva da se posreduje između demonstranata i vlasti u Kairu, rečeno je

u ministarstvu spoljnih poslova u Pekingu.

"Egipat je jedna od ključnih zemalja arapskog svijeta i Afrike, i njegova stabilnost utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim riječima, Kina vjeruje da Egipat treba sam da rješava svoje stvari, i da stranci tu ne treba da se miješaju.

Bonus video: