Gadafi davao kredite kako bi nervirao SAD

Pozajmljivanje Libije stranim zemljama takođe baca svjetlo na pokušaje te zemlje da iritira Vašington pozajmljujući novac američkim neprijateljima poput Nikaragve, Kube i bivše Jugoslavije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 18:20h

Libija je dala više od dvije milijarde dolara kredita desetinama vlada širom planete, navodi se u internim dokumentima koja pokazuju diplomatske ambicije ove zemlje izvoznika nafte i njenu borbu da naplati dugove.

Pozajmljivanje Libije stranim zemljama takođe baca svjetlo na pokušaje te zemlje da iritira Vašington pozajmljujući novac američkim neprijateljima poput Nikaragve, Kube i bivše Jugoslavije.

Najveći dužnik - Sudan

„Ovo je bio period kada je Muamer Gadafi na sve načine pokušavao da poremeti planove SAD“, kazao je za Rojters Dirk Vandevale, libijski akademik na Dartmut koledžu u SAD.

U dokumentu, koji je sastavilo libijsko Ministarstvo spoljnih poslova i koji je predstavljen na Narodnom kongresu, a u koji je britanska agencija imala uvid, navodi se da je Libija oko 40 zemalja pozajmila ukupno dvije lilijarde i 197 miliona dolara.

Od kraja 2009, Libiji je isplaćeno oko milijardu i 302 miliona dolara a ukoliko se uračuna kamata duguje joj se još nevjerovatnih tri milijarde i 231 milion, kaže se u dokumentu.

Najveći dužnik koji se pominje u dokumentu je Sudan koji duguje preko mlijardu dolara, što je samo dio ukupnih dugovanja Sudana koja dostižu skoro 40 milijardi.

Dolje imperijalizam!

Drugi veliki dužnici su Etiopija, koja duguje 249 miliona i Mozambik sa 211 miliona dolara. Mnogi krediti su oslobođeni kamate, naročito oni afričkim i arapskim zemljama. Međutim krediti su davani i nekim udaljenijim zemljama.

U dokumentu, u kojem se ne iznose detalji o tome kada su krediti dati, među dužnicima se navode Poljska, Mađarsku, bivša Jugoslavija, Pakistan, Kuba i Nikaragva.

Kredit Nikaragvi je dat tokom 80-ih kada su ovom južnameričkom zemljom upravljali ljevičarski pobunjenici koji su se borili brotiv snaga koje su u građanskom ratu i podržavale SAD. „Imam osjećaj da je Gadafi htio da iznervira SAD podržavajući zemlji koja se protivi američkim interesima“, kazao je Vandevele.

Gadafi se decenijama protivio onome što je opisivao kao američki imperijalizam, a dok nijesu ukinute 2004. godine Libija je godine provela pod međunarodnim sankcijama.

U dokumentu se pominju pozajmice date čak i ove godine, a takođe se otkriva da je Libija često imala problema kako bi natjerala dužnike da ispoštuju rokove otplate. Navodi se 15 zemalja koje uopšte nijesu otplatile kredite i još deset – uključujući Nikaragvu i Kubu – koje su bile počele da otplaćuju dugove a zatim su prestale.

Bonus video: