Propali pregovori Koreja

Sjever želi pregovore i o nastavljanju zajedničkog projekta u turizmu i poboljšanja saradnje u jednom industrijskom kompleksu. Oba projekta su na sjeveru.
0 komentar(a)
Koreja, Foto: Beta
Koreja, Foto: Beta
Ažurirano: 09.02.2011. 12:18h

Vojni zvaničnici Sjeverne Koreje naglo su napustili prve zvanične razgovore sa Južnom Korejom nakon dvomjesečnih tenzija u vezi sa ostrvom Jeonpjeong, a razlogovakvog postupka trenutno nije jasan.Prema saopštenju koje je izdalo južnokorejsko ministarstvo odbrane, članovi delegacije Sjeverne Koreje napustili su mjesto gdje se razgovaralo - "Kuću mira" u selu Panmudžom u centru demilitarizovane zone između dvije zemlje.Očekivalo se da će dvije strane dogovoriti sastanak vojnih delegacija dvije zemlje na najvišem nivou - prvi takav u poslednje tri godine.Medjutim, datum sledećeg sastanka nije dogovoren, rekao je predstavnik ministarstva koji je tražio anonimnost.

Prihvaćen predlog o ujedinjavanju porodica

Južna Koreja je danas prihvatila da pregovara sa Sjevernom Korejom o ujedinjavanju porodica razdvojenih ratom koji su te dve zemlje vodile od 1950. do 1953. godine.Ovakav razvoj događaja na upravo završenom, dvodnevnom sastanku vojnih zvaničnika Sjeverne i Južne Koreje, ukazuje na otopljavanje odnosa dvije zemlje, više od dva mjeseca pošto je Sjever gađao artiljerijom pogranično ostrvo Jeonpjeong koje pripada Jugu i ubio četiri osobe, komentarišu strani posmatrači.Sastanak u "Kući mira" u selu Panmudžom u centru demilitarizovane zone između dvije zemlje, bio je prvi od tada.Pošto je nedjeljama prijetila ratom, Sjeverna Koreja je nedavno predložila Južnoj niz pregovora, uključujući pregovore nacionalnih agencija Crvenog Krsta sa ciljem da se obnovi proces ujedinjavanja porodica koje je razdvojio Korejski rat.Sjever želi pregovore i o nastavljanju zajedničkog projekta u turizmu i poboljšanja saradnje u jednom industrijskom kompleksu. Oba projekta su na sjeveru.Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je danas poručilo Sjevernoj Koreji da pristaje na razgovore o porodicama, dok, kako piše agencija Asošijeted pres, nije jasno da li je dat pristanak i za razgovore o turističkom projektu i industrijskom kompleksu.Prema riječima predstavnika Ministarstva, Seul je predložio da se o vremenu i mjestu pregovora o ujedinjenju porodica razgovoara po završetku sastanka vojnih zvaničnika.Predstavnici vojne delegacije Južne Koreje su rekli da je atmosfera bila dobra.

Bonus video: