Srpska porodica kojoj su uzeli djecu: Kalifornija je komunistička država!

Verica i Vuk Nastić prvi put govore o hapšenju, danima u zatvoru i teško optužuju američki sistem.
100 pregleda 0 komentar(a)
Slučaj Nastić, Foto: Press
Slučaj Nastić, Foto: Press
Ažurirano: 07.02.2011. 11:13h

Verica i Vuk Nastić se već mjesecima bore da im američke vlasti vrate djecu, a u razgovoru za Press ljutito su kazali: Kalifornija je komunistička država!

Još sredinom prošle godine Nastićima je oduzeto dvoje djece i to zato što su u Vukovom laptopu pronađene fotografije na kojima se djeca kupaju gola ili se oblače.

Od tada traje borba obitelji Nastić za djecu, a njihova drama mogla bi uskoro završiti jer se 18. februara očekuje odluka suda koji je, kako su pisali i američki mediji, na njihovoj strani i smatraju kako je Agencija za zaštitu djece bez razloga oduzela petogodišnju Nastasiju i osmogodišnjeg Damjana.

"Razmišljamo o povratku u Srbiju"

Vuk Nastić ispričao je za Press kako su i prije razmišljali o povratku u Srbiju, ali da su sada zaista na putu povratka jer smatra da bi se djeca, koja su mjesece provela u meksičkoj porodici, tamo najbolje oporavila.

"Osjećaj kada vam zabrane da viđate svoju djecu ne može se opisati. Na životu me drži samo pomisao da sam nevin i da Agencija nema apsolutno nikakve dokaze. Shvatio sam da Kalifornija postaje komunistička država u kojoj Dječji sud funkcioniše po pravili kadija te tuži, kadija ti sudi. Agenciju podržavaju kako bi se održalo stanje korupcije i kako zaposlenici u Agenciji ne bi izgubili posao", priča Vuk Nastić.

Zahvalnost Tadiću, Đilasu, Homenu...

U razgovoru za Press, i Vuk i Verica su zamolili da javno zahvale Žarku Trebješaninu, Zoranu Milivojeviću i Žarku Koraću, psiholozima i sociolozima, koji su im iz Srbije pružili stručnu pomoć i u pismu pokušali Amerikancima da objasne kulturološke razlike.

"Moramo da pomenemo i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ministra pravde Slobodana Homena, koji su nam od političara iz Srbije, pored predsjednika Tadića, dali najveću podršku i najzaslužniji su za novčanu pomoć od 20.000 dolara koju je odobrila Vlada Srbije", kažu Nastići.

HRONOLOGIJA6. jun - Agencija za zaštitu djece oduzela Damjana i Nastasiju, djeca odmah odvedena u meksičku porodicu20. jun - Verici dozvoljeno da decu viđa dva puta nedjeljno, Vuk mogao samo da se čuje sa njima telefonom21. septembar - Djeca poslala Vuku čestitku za rođendan u kojoj kažu da im mnogo nedostaje i da jedva čekaju da se vrate kući14. decembar - Agencija za zaštitu djece zatražila od Dječjeg suda da razdvoji Damjana i Nastasiju. Vuku zabranjeno čak i da ih zove telefonom, Verici dozvoljeno da ih viđa samo odvojeno, jednom nedjeljno17. decembar - Državni tužilac okruga Sakramento donio odluku da Vuk Nastić nije kriv, kao i da je sporne fotografije napravio mali Damjan. Poslato i pismo Stejt departmentu19. decembar - Press objavio prvi tekst o Nastićima i izazvao buru prvo u srpskoj, a malo kasnije i američkoj javnosti23. decembar - Ministarstvo pravde Srbije poslalo pismo Ambasadi SAD, u kojem objašnjava kulturološke razlike dvije zemlje24. decembar - Dečji sud doneo odluku da se deca pošalju u dve arapske porodice27. decembar - Predsjednik Srbije Boris Tadić apelovao da se pomogne porodici Nastić28. decembar - Vuk Nastić uputio pismo zahvalnosti predsjedniku Tadiću30. decembar - Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik izrazila nadu da će se cijeli slučaj što prije riješiti30. decembar - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao da su obezbijeđene pare za najbolje advokate za porodicu Nastić i kritikovao sve koji dovode u pitanje nevinost roditelja10. januar - Vuk Nastić prošao test na poligrafu13. januar - Podneti dokazi Dječjem sudu, Vuku odobreno da ponovo počne da viđa decu. Odlučeno i da se Damjan i Nastasija ipak ne razdvajaju21. januar - Vlada Srbije odlučila da uplati 20.000 dolara za Nastiće26. januar - Zakazano posljednje ročište pred početak suđenja4. februar - Ivica Dačić sa američkim zvaničnicima razgovarao o slučaju „Nastić"14. februar - Datum početka suđenja pred Dečjim sudom

Bonus video: