Mekejn: Lukašenka čeka sudbina arapskih lidera

"Predsjednik Bjelorusije je na pogrešnoj strani istorije, i prije ili kasnije vidjećemo demokratiju i slobodu u Bjelorusiji“, kazao je senator.
0 komentar(a)
Mekejn, Foto: Wikipedia
Mekejn, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.02.2011. 19:55h

Bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka čeka ista sudbina kao i lidere sa Bliskog istoka i on mora pristati na zahtjeve opozicije za uspostavljanje demokratije, izjavio je juče američki senator.

Bivši republikanski kandidat za predsjednika Džon Mekejn je tokom posjete susjednoj Litvaniji, i susreta sa studentima, nazvao Lukašenka „nemilosrdnim, ugnjetačkim, brutalnim tiraninom“, prenio je Rojters.

Mekejn je to saopštio dok su stotine hiljada egipatskih demonstranata juče protestovali juče u Kairu zahtijevajući kraj 30-ogodišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka.

„Dok gledamo kako se odvijaju događaji na Bliskom istoku, mi takođe vjerujemo da bi ti događaji trebalo da se odvijaju i ovdje za bjeloruski narod“, dodao je na pres konferenciji.

„Lukašenko je na pogrešnoj strani istorije, i prije ili kasnije vidjećemo demokratiju i slobodu u Bjelorusiji“, kazao je.

Dvopartijska delegacija, koju čini šest senatora i četiri člana Predstavničkog doma, je posjetila Viljnus prije odlaska na Minhensku konferenciju o bezbjednosti u Njemačkoj.

Mekejn i senator Džozef Liberman su zatražili i da se Bjelorusiji prošire sankcije.

EU je u ponedeljak odlučila da zabrani Lukašenku i oko 150 drugih zvaničnika putovanje u Uniju. Takođe je proširila listu ljudi na koju se odnosi zamrzavanje imovine EU.

„Nastavićemo da tražimo dalje sankcije, i u ime EU i SAD i drugih zemalja koje su protiv Lukašenka i njegovog korumpiranog režima“, kazao je Mekejn.

„Cijenimo korak koji je EU napravila ka usvajanju zabrane izdavanja viza, ali, smatramo, da bi one trebalo da budu proširene na ekonomske sankcije za energetske kompanije u Bjelorusiji koje snabdijevaju režim novcem kako bi tlačio sopstveni narod“, dodao je Liberman.

Bonus video: