Japanci će metalnom mrežom čistiti svemirsko smeće

Ta bi mreža kružila oko Zemlje i skupljala otpad. Kad bi se napunila, počelo bi njeno spuštanje, pri čemu bi i otpad i mreža izgorjeli pri ulasku u atmosferu.
211 pregleda 0 komentar(a)
Sputnik, Foto: Wikipedia
Sputnik, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.02.2011. 09:05h

Japanska svemirska agencija i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža Nitto Seimo Co odlučile su udružiti snage i očistiti svemirsko smeće.

Od 1957. godine, kada je lansiran Sputnik 1, u svemir je poslato više od 6000 satelita, od kojih 3000 i sada funkcioniše. No, slanje satelita i raketa tokom svemirske ere rezultiralo je i stvaranjem svemirskog smeća, najčešće ostataka raketa i satelita.

Hrvatski Jutarnji piše da stručnjaci procjenjuju da oko Zemlje kruži 10 miliona komada svemirskog otpada koji je napravio čovjek, od čega NASA kontinuirano prati 18.000 većih. Svi ti predmeti sada ozbiljno prijete oko 250 milijardi dolara vrijednom tržištu svemirskih usluga koje uključuje slanje TV signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i GPS, a Pentagon je još prošle godine upozorio na opasnosti.

Ipak, Japanci tvrde da bi rješenje problema mogao biti satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara. Ta bi mreža kružila oko Zemlje i skupljala otpad. Kad bi se napunila, počelo bi njeno spuštanje, pri čemu bi i otpad i mreža izgorjeli pri ulasku u atmosferu.

Bonus video: