NASTAVAK NEMIRA

Mubarak: Ako dam ostavku, doći će do haosa

Rojters navodi da su ljekari na licu mjesta kazali da je najmanje 10 osoba poginulo a 800 povrijeđeno nakon što su Mubarakove pristalice napale demonstrante na ulicama.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 21:13h

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je izjavio da strahuje od haosa u Egiptu nakon njegovog povlačenja te da bi želio da da ostavku, ali da ne može.

„Dosta mi je svega. Nakon 62 godine javne službe, dosta je bilo. Želim da odem,“ rekao je Mubarak novinarki Kristijan Amanpur tokom intervjua za mrežu ABC.

„Ako danas dam ostavku, doći će do haosa,“ rekao je.

Mubarak, koji boravi u dobro obezbijeđenoj predsjedničkoj palati u Kairu, rekao je da ga brine nasilje koje je izbilo na protestima i da njegov vlada nije odgovorna za to, objavio je ABC.

Obama ne razumije

On je američkog predsjednika Baraka Obamu opisao kao veoma dobrog čovjeka, ali je oklijevao kada je upitan da li su ga SAD izdale.

Mubarak je kazao da je Obami poručio: „Ne razumijete egipatsku kulturu i ono šta bi se desilo ako bih se sada povukao,“ naveo je ABC.

Egipatska vlada se borila da uspostavi kontrolu nad gnjevnom nacijom i pozvala islamističke protivnike da političke pregovore dok su se demonstranti, koji traže smjenu predsjednika, borili na ulici sa njegovim pristalicama, javili su strani mediji.

U pokušaju da obuzda haos, potpredsjednik Omar Sulejman je juče izjavio da je Muslimansko bratstvo, najorganizovaniji egipatski opoziconi pokret, pozvan da se sastane sa novom vladom u okviru nacionalnog dijaloga sa svim stranama.

Rojters navodi da su ljekari na licu mjesta kazali da je najmanje 10 osoba poginulo a 800 povrijeđeno nakon što su Mubarakove pristalice napale demonstrante na ulicama

Britanska agencija Rojters navodi da bi ponuda razgovora toj zabranjenoj grupi bila nezamisliva prije izbijanja protesa 25. januara, što ukazuje na ogromni napredak koji je ostvario taj reformistički pokret. Međutim, kako su namirisali pobjedu, odbili su pregovore dok Mubarak ne ode.

"Odbijamo da se povučemo"

Do zaokreta je došlo nakon što se novi premijer Ahmed Šafik izvinio zbog nasilja i poručio da se neće ponoviti. On je rekao da ne zna ko je odgovoran za krvoproliće, za koje su demonstranti optužili tajnu policiju.

Dok je ukazivao pomoć teško povrijeđenima na Tgu oslobođenja, doktora Mohamed al-Samadi je gnjevno rekao: „Dozvolili su naoružanim banditima da nas napadnu. Odbijamo da se povučemo“.

Ljekar je rekao da ne mogu dozvoliti Mubaraku da ostane na vlasti još osam mjeseci, što je generalno mišljenje demonstranata koji odbijaju da napuste trg.

Rojters navodi da su ljekari na licu mjesta kazali da je najmanje 10 osoba poginulo a 800 povrijeđeno nakon što su Mubarakove pristalice napale demonstrante na ulicama.

Šefica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj je kazala da je u krvavoj pobuni stradalo možda čak 300 osoba.

Kamenice oko muzeja

Blizu Egipatskog muzeja, ljudi su se borili kamenicama, motkama i improvizovanim štitovima, dok su vojni tenkovi sporadično pokušavali da intervenišu.

Daleko od objektiva globalnih medija usredsređenih na Trg oslobođenja, vodi se politička borba sa implikacijama za rivalske zapadnjačke i islamističke uticaje na Bliski istok i njegovu naftu. Evropski lideri su se pridružilii Sjedinjenim Državama u pozivima njihovom dugotrajnom arapskom savezniku da počne predaju vlasti.

Sulejman je juče odbacio kao „neprihvatljivu“ bilo kakvu stranu intervenciju u unutrašnjim pitanjima Egipta.

„Postoje neki abnormalni načini na koje su strane države intervenisale putem saopštenja. To je bilo veoma čudno s obzirom na prijateljske odnose između nas i njih,“ rekao je Sulejman u prvom intervjuu za televiziju od kada je izabran za Mubarakovog zamjenika u subotu.

Američki zvaničnici su više puta ponovili Obamin poziv da mirna predaja vlasti u Egiptu „počne odmah.“

Vlada i dalje podržava Mubarakov stav da će se povući ali tek kad mu istekne peti mandat u septembru.

Demonstranti, kojih je prema procjeni Rojtersa bilo oko deset hiljada na Trgu oslobođenja su popodne, pozvali na masovne demonstracije za sjutra. Mnogi su bili formirali živi štit preko ulica da bi ogradili trg.

Samo da se vrati mir

To je odmjeravanje snaga, u kojem vojska igra ključnu ulogu dok njeni komandanti pokušavaju da sačuvaju uticaj i bogatstvo njihovih institucija, a javnost odbacuje stari poredak, koji se uveliko smatra brutalnim i korumpiranim.

Vlada, koja je odbacila pretpostavke stranih sila da je orkestrirala napade na demonstrante, izgleda računa da će pridobiti simpatije onih Egipćana koji osjećaju ekonomski pritisak bez presedana.

„Samo želim da ulice ponovo budu bezbjedne kako bih mogla da nastavim svoj život,“ rekla je Amira Hasan (55), nastavnica iz Kaira. „Sve mi je jedno hoće li Mubaraka ostati ili otići.“

Organizovana kampanja protiv stranih novinara

Sjedinjene Države su osudile „organizovanu kampanju“ zastrašivanja stranih novinara koji izvještavaju o protestima protiv Mubaraka i saopštile da na meti egipatske vlade ne smiju biti novinari.

Britanija je takođe kritikovala maltretiranje novinara i ometanje interneta i mobilnih mreža, objavio je Rojters.

Dvojica novinara „Njujork tajmsa“ zadržani su preko noći i oslobođeni juče, saopšteno je iz tog lista.

Komitet za zaštitu novinara je saopštio da su napadi na strane i egipatske novinare pokazali da se „vlada okrenula totalnoj cenzuri i zastrašivanju“ kako bi eliminisala svjedoke njihovih djela

Šefica dopisništva „Vašington posta“ u Kairu, Lejla Fadel i fotograf Linda Dejvidson privedene su juče dok su izvještavale sa protesta.

One su kasnije puštene ali su egipatske vlasti saopštile da im nije dozvoljeno da napuštaju hotel u blizini aerodroma, saopšteno je iz toga lista.

„Svaki novinar koji je pritvoren treba odmah da bude oslobođen“, saopštio je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

„Postoji organizovana kampanja za zastrašivanje međunarodnih novinara u Kairu i ometanje njihovog rada. Osuđujemo takve akcije“, kazao je portparol Stejt diperatmenta Filip Krauli.

„Zloupotreba interneta i telefonskih mreža, a naročito zastrašivanje i maltretiranje novinara su neprihvatljivi i uznemiravajući“, kazao je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg. Mobilni operater Vodafon je saopštio da egipatske vlasti koriste tu mrežu kako bi slale tekstualne poruke u kojima se pruža podrška vladi.

Televizija Rojters je javila da je jedan član njene ekipe pretučen juče u blizini Trga oslobođenja dok je snimao prilog o prodavnicama i bankama koje su zatvorene zbog sukoba.

Jednog grčkog reportera su Mubarakove pristalice izbole u nogu, a fotoreporter koji je bio sa njim je zadobio udarac u glavu, kazao je jedan očevidac za Rojters. Anderson Kuper iz CNN-a je kazao da su njega i njegovu ekipu Mubarakove pristalice izudarale u Kairu.

Komitet za zaštitu novinara je saopštio da su napadi na strane i egipatske novinare pokazali da se „vlada okrenula totalnoj cenzuri i zastrašivanju“ kako bi eliminisala svjedoke njihovih djela.

Preporučujemo za Vas