Mubarak postavio novu vladu, 50.000 ljudi na ulicama

Na vijest o postavljanju nove vlade, međutim, hiljade demonstranata okupljenih na glavnom trgu Tahrir u centru Kaira uzvikivalo je "želimo pad režima".
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Beta
Egipat, Foto: Beta
Ažurirano: 31.01.2011. 15:30h

Egipatski predsednik Hosni Mubarak postavio je novu vladu, a jedna od najvažnijih promjena u novom kabinetu je smjena ministra unutrašnjih poslova Habiba alAdlija, prenijela je egipatska državna televizija.Adlija, omraženog u narodu zbog brutalnosti policije i primjeni sile prema aktivistima opozicije, zamijenio je na čelu tog ministarstva policijski general Mahmud Vagdi.Na vijest o postavljanju nove vlade, međutim, hiljade demonstranata okupljenih na glavnom trgu Tahrir u centru Kaira uzvikivalo je "želimo pad režima".Mubarak je najavio raspuštanje prethodne vlade u petak uveče, kada je i imenovao za novog premijera Ahmeda Šafika, ali su tu odluku demonstranti odbacili smatrajući da tim potezom predsjednik samo želi da ostane na vlasti.

Na neke funkcije imenovane su ugledne ličnosti, poput književnika Gabera Asfura postavljenog za ministra kulture, i uglednog arheologa Zahija Havasa imenovanog na mjesto ministra za antička umjetnička djela.

Državna televizija javila je i da je obustavljen željeznički saobraćaj, dan uoči velikog protestnog marša na koji su pozvali protivnici vlasti.

Sedmog dana protesta na ulicama je oko 50.000 ljudi, a podjele su već počele i u opoziciji, gdje neki aktivisti poručuju El Baradeju, da ga niko nije izabrao za glasnogovornika naroda.

Bonus video: