Gejts: Pomoć siromašnima dobra investicija

Gejts je najavio agresivnu kampanju kako bi sva djeca mlađa od pet godina u siromašnim zemljama dobila vakcinu protiv dječije paralize, što će koštati gotovo milijardu dolara godišnje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 11:33h

Predsjednik Majkrosofta Bil Gejts osjeća se odgovornim da govori u ime najsiromašnijih u svijetu koje će teško pogoditi smanjenje pomoći inostranstvu na koje vlade primoravaju ekonomski problemi.

U objavljenom trećem godišnjem pismu, suosnivač najveće svjetske dobrotvorne fondacije izrazio je zabrinutost zbog kresanja izdvajanja bogatih zemalja za medicinsku pomoć, pomoć u hrani, vakcine i druge vrste pomoći siromašnima, prenosi Beta.

Gejts u pismu na 24 strane koje podsjeća na neku vrstu godišnjeg izjveštaja, navodi da pomaganje sirmašnih, bilo u liječenju ili tako što će im se omogućiti da rade, takođe predstavlja dobro ulaganje.

"Obezbjeđenje uslova koji će voditi zdravoj, naprednoj budućnosti za sve je cilj koji, vjerujem, svi dijelimo", istakao je kopredsjedavajući Fondacije Bil i Melinda Gejts.

U pismu je Gejts ukazao na puteve koji će pomoći ljudima da uštede na duži rok - od smanjenja troškova za liječenje kroz prevenciju bolesti do povećanja mogućnosti djece da u budućnosti daju više društvu kroz obrazovanje.

Fondacija Gejtsovih je od 1994. godine obezbijedila pomoć od ukupno 23,9 milijardi dolara.

Gejts je najavio agresivnu kampanju kako bi sva djeca mlađa od pet godina u siromašnim zemljama dobila vakcinu protiv dječije paralize, što će koštati gotovo milijardu dolara godišnje.

Priznajući da je bio preveliki optimista kada je očekivao da dječija paraliza bude iskorijenjena 2003, on je istakao da je od tada bolest, međutim, počela ponovo da se širi.

Gejts je takođe podsjetio da će ove godine u svijetu 1,4 miliona djece umrijeti od bolesti za koje postoje vakcine, na primjer od tetanusa, zapaljenja pluća ili malih boginja.

Bonus video: