U Egiptu uveden policijski čas

Egipatske vlasti naredile su policiji da ponovo izađe na ulice, kako bi povratile "red i bezbjednost" poslije brojnih pljački u Kairu i drugim gradovima Egipta
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 21:25h

Kako se navodi, odlazeći ministar unutrašnjih poslova Habib el Adli naredio je policiji da ponovo izađe na ulice Egipta, poslije odluke o povlačenju u petak, što je izazvalo haos, pljačke i bjekstva iz zatvora.Državna agencija Mena javila je da je večeras počelo raspoređivanje policijskih patrola u čitavoj zemlji, i njihova koordinacija sa vojnim snagama.

Osim povratka policije na ulice, vlasti su donijele odluku i o produženju trajanja policijskog časa u tri najveća grada za jedan sat, počevši od ponedjeljka.Policijski čas u Kairu, Aleksandriji i Suecu počeće u 15 umjesto u 16 časova, i trajaće do osam časova ujutro, prenijela je televizija, preciziravši da je odluku donio "vojni guverner", odnosno predsjednik Hosni Mubarak.

Mubarak je večeras zatražio je od novoimenovanog premijera Ahmada Šafika da "prioritet vlade bude ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti", javila je Mena.Predsjednik, čiju smjenu na do sada nezapamćenim protestima traže demonstranti, pozvao je vladu i da preduzme "još više političkih reformi".Uprkos jučerašnjem imenovanju potpredsjednika i novog premijera, nemiri i protesti protiv Mubaraka, u kojima je poginulo najmanje 125 ljudi, ne smiruju se.

Njemačka kancelarka Angela Merkel večeras je telefonom razgovarala sa Mubarakom i, kako je rekao njen portparol, u tom razgovoru ponovo je pozvala egipatske snage da ne koriste silu protiv demonstranata.

Merkel je pozvala egipatskog predsjednika da "obezbijedi poštovanje prava na demonstriranje i informisanje" u toj zemlji i izrazila nadu da će nova vlada preduzeti najavljene reforme.

Američki predsjednik Barak Obama večeras je o krizi u Egiptu razgovarao s liderima Turske, Izraela, Saudijske Arabije i Britanije.Obama je u tom razgovoru podržao "tranziciju ka vladi koja će odgovoriti na zahtjeve" Egipćana, saopšteno je iz Bijele kuće.

Bonus video: