Južni Sudan: 99,57 odsto građana za nezavisnost

Rezultati ne uključuju glasove birača sa sjevera Sudana i iz ostalih zemalja, ali se tu radi o malom broju biračkog tijela. Konačni službeni rezultati očekuju se početkom narednog mjeseca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 10:07h

Više od 99 odsto birača u Južnom Sudanu odlučilo se odvojiti od sjevernog dijela zemlje na referendumu koji im je omogućen omirovnim sporazumom o završetku desetogodišnjeg građanskog rata u Sudanu.

"Za nezavisnost se izjasnilo 99,57 odsto birača koji su izašli na birališta", rekao je u nedjelju predsjednik izbornog štaba koji je 9. januara organizovao cjelonedeljni referendum. Rezultati ne uključuju glasove birača sa sjevera Sudana i iz ostalih zemalja, ali se tu radi o malom broju biračkog tijela. Konačni službeni rezultati očekuju se početkom narednog mjeseca.

Bude li nezavisnost službeno potvrđena, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u julu, kada po mirovnom sporazumu, s kojim se završio građanski rat u Sudanu, ističe prelazno šestogodišnje razdoblje predviđeno mirovnim sporazumom.

U građanskom ratu, koji je trajao više od dvije decenije poginulo je dva miliona ljudi, a četiri miliona je izbjeglo iz svojih domova. Rat je vođen između Arapa, muslimana na sjeveru zemlje koji drže središnju vlast, i Afrikanaca na jugu koji su većinom hršćani.

Južni Sudan ima površinu 620.000 kvadratnih kilometara i između 7,5 i 9,5 milona stanovnika

Bonus video: