U Egiptu ukinut internet!

Nemiri u arapskim zemljama se nastavljaju. Egipat, najbrojnija arapska nacija, je ostao odsječen od svijeta. Nema Facebooka, nema Twittera, a blokirana je i mogućnost slanja tekstualnih poruka
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 10:58h

Muslimanska braća su pozvali svoje sljedbenike na protest nakon sedmične muslimanske molitve petkom, što je prvi put da najveći opozicioni blok poziva svoje pristalice da se pridruže u uličnim protestima.

Jutros rano ukinute su sve komunikacijske usluge u Egiptu, blokirane su sve društvene Internet mreže, kao i mogućnost slanja sms poruka. Web stranice egipatske vlade, kao i Američke ambasade u Kairu takođe nisu aktivne.Portparolameričkog State Departmenta , PJ Crowley, je izjavio kako SAD poziva egipatske vlasti da dopuste miran protest.

Egipatski ministar unutrašnjih poslova izjavio je u četvrtak da protesti neće biti dopušteni, ali mnogi Egipćani idu od vrata do vrata i pozivaju svoje komšije na učešće.

Dok su mnoge demonstracije usmjerene na centar Kaira, nasilni sukobi se održavaju i na drugim mjestima, u Aleksandriji, Suezu... Najmanje šest osoba je poginulo do sada u protestima, piše CNN.

Uhapšeni visoki funkcioneri Muslimanske braće

Najmanje četvorica visokih funkcionera i desetine članova Muslimanske braće, najveće opozicione grupacije u Egiptu, uhapšeni su, javio je BBC, pozivajući se na izjavu advokata ove organizacije.

Hapšenja su izvršena svega nekoliko sati prije masovnih antivladinih demonsracija, planiranih za danas.

Bonus video: