SUKOBI U EGIPTU

Sukobi policije i demonstranata u Egiptu

Uprkos zabrani okupljanja, u Egiptu su i danas nastavljeni protesti, a ukupuno 860 demonstranata je privedeno širom zemlje posle jučerašnjih nasilnih protesta, saopštili su egipatski bezbednosni zvaničnici.
0 komentar(a)
27.02.2019. 03:53h

Egipatska policija sukobila se sa demonstrantima u Kairu i istočnom gradu Suecu, nakon što su egipatske vlasti saopštile da će spriječiti ponavljanje antivladinih protesta u kojima su poginula tri demonstranta i jedan policajac.

Na najmasovnijim protestima u proteklih nekoliko godina, demonstranti su tražili odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka i rješenje za siromaštvo, rast cijena i nezaposlenost.

Blokirani Fejsbuk i Tviter

U toj zemlji je danas blokirana društvena mreža "Fejsbuk", posle "Tvitera", preko kojih je juče upućen poziv za učešće na antivladinim protestima.

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je danas egipatsku vladu da omogući mirne proteste i da ne blokira društvene sajtove, ističući da sada ima jedinstvenu priliku za implementaciju političkih, ekonomskih i društvenih reformi.

Egipatska vlada je demantovala da je blokirala društvene sajtove i saopštila da poštuje slobodu izražavanja.

Povodom situacije u Egiptu oglasila se i Bijela kuća koja je pozvala sve strane da se "uzdrže od nasilja", dok je iz kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton upućen poziv "egipatskim vlastima da poštuju prava građana da iskazuju svoje političke aspiracije".

U Egiptu je nezadovoljstvo zbog autokratske i policijske države godinama tinjalo ispod površine, ali je primjer Tunisa, gde je u uličnim demonstracijama s vlasti zbačen predsjednik Zin el Abidin Ben Ali, bio dovoljan da podstakne mlade Egipćane da prvi put izađu na ulice, navode svjetske agencije.

Skoro polovina od ukupno 80 miliona stanovnika Egipta živi ispod ili jedva iznad granice siromaštva, a zbog lošeg obrazovanja, zdravstvenog sistema i velike nezaposlenosti, veliki broj Egipćana nije u stanju da zadovolji ni najosnovnije životne potrebe.