U SAD 13-godišnjaku prijeti doživotna kazna bez pomilovanja

Jedino su SAD i Somalija odbili potpisati UN-ovu Konvenciju o pravima djece koja ne dozvoljava da se osobe mlađe od 18 godina osude na doživotni zatvor bez mogućnosti izlaska.
93 pregleda 0 komentar(a)
Džordan Braun, Foto: AFP
Džordan Braun, Foto: AFP
Ažurirano: 26.01.2011. 09:14h

Advokati 13-godišnjaka iz američke savezne države Pensilvanije Džordana Brauna, koji je optužen da je ubio trudnu vjerenicu svoga oca, podnijeće žalbu na to da mu se sudi kao odrasloj osobi.

Ako advokati ne uvjere sudije da ga treba tretirati kao dijete, tada će u slučaju da bude proglašen krivim automatski dobiti kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Time bi postao najmlađi Amerikanac s takvom presudom, piše Gardijan, a prenosi Index.hr.

To se može dogoditi samo u Somaliji i SAD-u

Jedino su SAD i Somalija odbili potpisati UN-ovu Konvenciju o pravima djece koja ne dozvoljava da se osobe mlađe od 18 godina osudi na doživotni zatvor bez mogućnosti izlaska.

Braun je osumnjičen da je u februaru 2009. godine ubio Kenzi Houk u njezinoj kući. Prema optužnici, dječak ju je upucao u glavu dok je spavala. Tada je, kao i svakoga drugog dana, ušao u autobus i otišao u školu i ništa nije naslućivalo da će se dogoditi tragedija. 26-godišnja Houk je u trenutku ubistva imala još dvije nedelje do termina poroda, nerođenom dječaku su već izabrali ime Kristofer. Nerođena beba je takođe umrla.

Džordan je optužen za dvostruko ubistvo.Dječak je pucao iz svoje lovačke puške koja je posebno dizajnirana za djecu. Tužioci su ga optužili da je ubistvo planirao.

SAD sebe doživljava kao progresivnu snagu u ljudskim pravima

Uruženja za ljudska prava žale se na tretman Brauna kao odrasle osobe. "Šokantno je da se bilo ko tako mlad može suočiti s doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja i to u zemlji koja sama sebe označava kao progresivnu snagu u ljudskim pravima", kazala je šefica kampanje Amerikas Operation Suzan Li.

Bonus video: