MEGALOPOLIS

Kina pravi megapolis od 42 miliona stanovnika

Za ovaj divovski poduhvat biće izdvojeno 303,5 milijardi dolara. Planirana i izgradnja željezničke linije koja će novi megapolis povezivati sa Hong Kongom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 03:56h

Kina planira da stvori najveći megapolis na svijetu spajanjem devet gradova na području ušća Biserne rijeke, na jugoistoku zemlje.

Urbani div će imati 42 miliona stanovnika i prostiraće se na oko 41.400 kvadratnih kilometara, što je kao 26 Londona zajedno.

Obuhvataće gradove Guangdžu, Šendžen, Fošan, Dongguan, Džongšan, Džuhaj, Djijangmen, Huidžu i Džaoking koji zajedno učestvuju sa 10 odsto u kineskoj privredi.

Tokom narednih šest godina, biće realizovano oko 150 velikih infrastrukturnih projekata, kako bi se spojila i zaokružila putna, energetska, telekomunikacijska i vodoprivredna mreža devet gradova.

Kina, koja će za ovaj divovski poduhvat izdvojiti dva triliona juana (303,5 milijardi dolara), namjerava da sagradi i željezničku liniju koja će novi megapolis povezivati sa Hong Kongom.

"Kada se gradovi budu integrisali, stanovnici će moći slobodno da putuju i koriste zdravstvene i druge usluge na čitavom području novonastalog grada", kazao je glavni konsultant projekta Ma Siangming iz Instituta za ruralno i urbano planiranje u Guangdongu.

Grad još uvijek nema ime

"To neće biti nešto nalik širem Londonu ili širem Tokiju, jer se nijedan od gradova ne doživljava kao jezgro budućeg megapolisa", kazao je Ma, prenosi londonski "Telegraf".

"Grad će podsticati uravnoteženije širenje industrije i zapošljavanje u regionu, a javne službe će biti ravnomjernije raspoređene", dodao je on.

Projektima je predviđena izgradnja 29 novih željezničkih linija koje bi trebalo da putovanje između različitih gradskih jezgara svedu na najduže sat.

Do kraja ove decenije, Kina planira da stvori još nekoliko urbanih konglomerata koji bi imali između 50 miliona i 100 miliona stanovnika, ali i nekoliko "manjih" sa 10 do 25 miliona stanovnika.

Na sjeveru, oblast oko Pekinga i Tjanđina, koji spadaju u najveće kineske gradove, ubrzano se prekriva mrežom brzih pruga koja će stvoriti megapolis poznat kao "Ekonomski prsten Bohaj", čije bi stanovništvo dostizalo 260 miliona.

Proces spajanja je već počeo izgradnjom linije brze pruge između ova dva grada, udaljena 120 kilometara, čime je putovanje skraćeno na manje od pola sata.

Ukupne investicije u urbanu infrastrukturu ovog područja u toku narednih pet godina trebalo bi da premaše sumu od trilion dolara.