Amerikanka poslije 11 godina progovorila pomoću aparata

Amerikanka Brenda Jensen poslije 11 godina konačno će moći da progovori nakon pionirske vojsbuk transplatacije koja je Urađena na Univerzitetskom centru u Kaliforniji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2011. 12:07h

Amerikanka Brenda Jensen poslije 11 godina konačno će moći da progovori nakon pionirske vojsbuk transplatacije koja je urađena na Univerzitetskom centru u Kaliforniji.

Jensen od 1999. godine nije mogla da diše bez aparata i ostala je bez čula ukusa i mirisa jer joj je grkljan bio oštećen tokom operacije bubrega.

"To je čudo. Govorim, što je oduševilo moju porodicu i prijatelje. Sada je svaki dan kao novi početak za mene", rekla je 52-godišnja Amerikanka, koja je tek druga žena u svijetu kojoj je ugrađen vojsbuk.

Prije operacije Jensen je bila zavisna od trehetomijskih cijevi za disanje, a sa okolinom je komunicirala preko elektronskog uređaja koji je proizvodio zvuk nalik robotu.

Operacija koja je urađena na Univerzitetu u Kaliforniji trajala je 18 sati, a tom prilikom su 52-godišnjoj Amerikanki presađeni i štitna žlijezda i dušnik.

Narednih mjeseci Jensen će učiti kako da koristi usta, jezik, kao i da kako da proguta hranu i pije normalno.

"Vjerovatno nikada neću moći da pjevam u horu", rekla je šaljivo 52-godišnja Amerikanka.

"Za mene je ipak veliko uzbuđenje što ću moći normalno da razgovaram, a ubrzo normalno i jedem i pijem".

Bonus video: