GLAVNA RUTA

Američke depeše svjedoče o porastu šverca droge iz Irana u Evropu

Pozivajući se na povjerljive podatke lokalnih istražitelja UN iz međunarodne Uprave za suzbijanje droge, tajni dokument od 12. juna 2009. svjedoči o vrtoglavom porastu trgovine drogom iz Irana preko Azerbejdžana
0 komentar(a)
droga, Foto: Arhiva Vijesti
droga, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.01.2011. 09:06h

Iran već nekoliko godina predstavlja jednog od najvećih trgovaca droge na svijetu, proizilazi iz niza tajnih američkih dokumenata kojim raspolaže “Velt onlajn”, a koje potiču iz američke ambasade u Azerbejdžanu. Prema podacima iz dokumenata, glavna ruta vodi iz Irana, preko Azerbejdžana u Evropu.

Pozivajući se na povjerljive podatke lokalnih istražitelja UN iz međunarodne Uprave za suzbijanje droge, tajni dokument od 12. juna 2009. svjedoči o vrtoglavom porastu trgovine drogom iz Irana preko Azerbejdžana. "Blic" piše i da je količina zaplijenjenih droga naglo porasla: tokom cijele 2006. godine u Azerbejdžanu je otkriveno svega 20 kilograma heroina iranskog porekla, samo u prvom kvartalu 2008. 15.000 kilograma, dok je u prvom kvartalu 2009. zaplijenjeno “skoro 59.000 kilograma”.

Iz depeša se saznaje da su u trgovinu drogom umiješane i državne institucije. Iranci uhapšeni u Azerbejdžanu zbog šverca droge, koji su potom izručeni Iranu, vrlo brzo bi se vratili u posao.

"Blic" navodi i da u depeši od 15. oktobra 2009., ambasada citira zamjenika azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova Kalafova koji je navodno izjavio da iransku trgovinu drogom kontrolišu iranske snage bezbjednosti. “Često se dešava da hapsimo iste ljude koje smo upravo izručili”, kaže on.

Procjenjuje se da narkomani u Evropi godišnje troše 15 milijardi eura za heroin. To znači da iranski dileri od njih naplaćuju stotine miliona, vjerovatno i više milijardi eura.

Preporučujemo za Vas